visegrád

Visegrád

Visegrád az élő középkor városa, nemzeti történelmünk kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. A Dunakanyar szívében, a magyar történelem lenyomatát őrző település számos látnivalóval, kikapcsolódást és feltöltődést garantáló wellness szállodákkal, aktív és kulturális programok színes palettájával várja a látogatókat.

Budapestről mindössze 30 km-t kell megtenni, hogy elérjük a 328 m magas visegrádi Várhegyet, amely egyfelől az 1335-ös királytalálkozó színhelye, majd Mátyás uralkodása alatt a reneszánsz egyik központja volt.

De ne szaladjunk ennyire előre… Már a 4. században építettek ide, a Duna fölé magasodó egyik dombra egy erődítményt (Pone Navata volt a neve), majd a 11. században a megyei ispán kőháza lett az építmény. A tatárjárás idején elpusztult, de az Ispáni vár megmaradt romjai még ma is láthatók a Sibrik-dombon.

A hegy tetején magasodó Fellegvárat IV. Béla és felesége, Mária királyné építtette, majd a 14. században Károly Róbert bővíttette ki egy külső várfallal. Az őt követő királyok is sorra bővítették, felújították az erősséget, aminek régészeti feltárása és műemléki helyreállítása a 19. század végétől zajlott.

visegrádi vár

Az alsóvárban hat szögletű, hat emeletes tornyot emeltek a 13. század közepén, ezt Salamon-toronynak nevezték el. A történelem viharaiban lerombolt torony mai formáját csak az 1960-as években nyerte el, ma múzeum üzemel benne.

A Királyi palotát Anjou Károly Róbert építtette 1323-ban székhelyéül, majd Mátyás király késő gótikus stílusban felújíttatta. Az épületen a reneszánsz hatása is érződik: többek között a Mátyás címereivel díszített Herkules kút és a díszudvar loggiája viselik az itáliai reneszánsz építészeti stílus jegyeit. A palota a török hódítás során elhagyottá vált, folyamatosan pusztuló romjait a 18. században lebontották. A feltárás 1934-ben indult meg, és a hosszú, akadozó rekonstrukció az ezredforduló közeledtével kapott csak igazi lendületet, így 2000-re befejeződött a felújítás, és a Mátyás Király Múzeum tárlatának kialakítása.

Károly Róbert feleségét, Erzsébet királynét gyógyították Visegrádon először udvari orvosai az ún. AQUA VITAE, “a Magyarok életvize” nevű borpárlattal, a mai pálinka ősével. Ezzel a történettel kezdődik az izgalmas tárlatvezetés és Pálinkatúra a ZUGFŐZDE Pálinkamúzeumban. Több mint 12 féle zamatos gyümölcspárlattal ismerkedhetnek meg az idelátogatók, valamit megtudhatják, hogy a tiltott pálinkafőzés korszakában milyen ravasz és ötletes szerkezetekkel próbáltak pálinkát készíteni elődeink.

visegrád

A városban járva érdemes megcsodálni a Vízibástya feljárójánál emelt IV. Béla szobrot, a Fő utcáról nyíló parkban Mátyás király mellszobrát és egy modernkori alkotást, a háttérben a Fellegvárral szép fotótémát kínáló Életfa c. szobrot, Visegrád Millenniumi Emlékművét.

A kirándulni, sportolni vágyók számtalan program közül válogathatnak a Mogyoróhegyi Kiránduló Központ 20 km-nyi turistaútvonalaitól kezdve, a téli-nyári bobpályán és a Gokart- és Kalandparkon át a Canopy pályáig. A Zsitvay-kilátóhoz tett kirándulás, télen a síelési, nyáron a gyepsízési lehetőség és a Nagyvillám sípálya tovább színesítik az aktív programok tárházát.

A városba érkezve felkereshetjük a Palota Házat, ahol nemcsak információs pont működik, de ahová visszatérve a városlátogatást követően ízletes és hagyományos magyar ételeket is kaphatunk a látványkonyhás, önkiszolgáló étteremben. A város legnépszerűbb éttermei között tartják számon a lovagi tornákat és borvacsorákat szervező, korhű élményt nyújtó Renaissance Éttermet, a Nagyvillám Éttermet, valamint a központi elhelyezkedésű Sirály Éttermet. Garantáltan friss, hagyományosan elkészített pisztrángra vágyók nem fognak csalódni az Ördögmalom Erdei Étteremben.

Visegrád bővelkedik magas színvonalú wellness szállodákban, némelyik számtalan egészségturisztikai szolgáltatással, némelyik pedig természetközeli elhelyezkedésével, bájával érdemli ki a látogatók elismerését:

Thermal Hotel Visegrád

Silvanus Konferencia & Sport Hotel

Hotel Visegrád

Royal Club Hotel

Patak Part Hotel

Hotel Honti

Vár Hotel Kastélyszálló

Azoknak, akik a fentiek után bizonytalanok, hogy mikor látogassanak Visegrádra, ajánljuk a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idejét, amikor a város középkori hangulata szemmel látható, hallható és a programkavalkád kicsiket és nagyokat egyaránt magával ragadja.