Veszprém

Veszprém kirándulás

Veszprém népszerű kirándulóhely a Balaton közelsége miatt, azonban az év minden évszakában érdekes látnivalókat kínál. Várnegyede máig őrzi történelmi hangulatát, középkori vára hazánk egyetlen egyutcás vára. A 48 m magas Tűztorony Veszprém egyik szimbóluma. A Hősök kapujában lévő interaktív múzeum a középkori vár és város történelmébe nyújt bepillantást, állatkertje az egyik legszebb vidéki állatkertek közé tartozik.

Legjobb látnivalók Veszprémben

Veszprém a királynék városa nevet annak köszönheti, hogy I. István király feleségének Gizellának kedvelt tartózkodási helye volt, valamint a veszprémi püspök királyi koronázási joggal rendelkezett. Veszprém legfőbb vonzereje a természeti környezetében rejlik, a Séd- patak völgye bájos éttermeket kávézókat és különböző szállásokat kínál, páratlan szépségű magaslatok és völgyek különleges nézőpontból tárják fel a város nevezetességeit, látnivalóit. Híres rendezvénye a VeszprémFest és a Veszprémi Utcazene Fesztivál, amely évről évre rengeteg látogatót vonz az ország minden részéről. A Balaton régióval közösen 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa cím várományosa lesz.

Várnegyed

Veszprém Várnegyede nemcsak történelmi és kulturális szempontból jelentős, hanem földrajzi elhelyezkedése miatt is figyelemre méltó. A Séd-patak egy mély völgyet vágott a dolomit fennsíkba, és a Várhegy kiváló lehetőséget nyújtott a középkori város építésére és további terjeszkedésre is. A Várnegyed utcáján találhatók a legjelentősebb látnivalók, valamint számos múzeum, és galéria is.

Tűztorony és a Hősök kapuja

A Tűztorony Veszprém egyik szimbóluma, amely 48 m magas, eredetileg őrtoronyként, a várkapu védelmezésére épült, majd az átépítése után tűzmegfigyelési célokat látott el. A Hősök kapujától nyugati irányban található, érdekessége, hogy az órája negyedóránként üt, és egész óránként Csermák Antal verbunkosát játsza le. A Tűztoronyba csigalépcső vezet fel, a legszebb panorámát nyújtja a városra és a környékre. A Hősök kapuja (Várkapu) ma az I. világháború magyar áldozatainak állít emléket, benne egy interaktív múzeum látogatható. A Várkapu a belső várba vezető felvonóhíddal ellátott kapu helyén épült.

Kilátóterasz – Szent István király és Boldog Gizella szobra

A veszprémi vár északi fokán, a Vár utca végén található szoborpár és környéke az egyik legszebb kilátópontja a városnak. Szent István halálának 900. évfordulójának alkalmával állították fel: a Gizella kezében lévő kéttornyú templom a székesegyház alapítását, az István király kezében lévő kard és országalma a békés szándékot és a bírói hatalmat jelképezi.

Szent Benedek-hegy

A Szent Benedek-hegy és a rajta lévő kereszt Veszprém egyik jellegzetessége, a Várnegyed folytatása, ahonnan különleges nézőpontból láthatók a város attrakciói. Különösen a naplementében nyújt maradandó élményt.

Viadukt és a Veszprémi Állatkert

A Viadukt alatti völgyben, a Vártól egy negyedórás sétára található a népszerű Kittenberger Kálmán növény és vadaspark. A festői környezet, és a létesítmény modernsége, felszereltsége miatt méltán az egyik legszebb vidéki állatkertek közé tartozik. A folyamatosan fejlesztett állatkertben különleges állatfajok láthatók például Ázsiai elefánt, Rothschild zsiráf, Hópárduc, Pápaszemes pingvin, Gyűrűsfarkú maki. Új létesítménye Afrika szavanna játszótér, de számos vonzó program várja az idelátogatókat, így minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt.