varsó

Varsó utazás

Aki már eltöltött néhány napot Varsóban, az bizonyára megérti, hogy miért szeretik a varsóiak olyan forrón városukat. Elragadóan izgalmas és pezsgő életű város hírében állt régen és az ma is.

A XIV. században alapított Varsó 1611 óta Lengyelország fővárosa. Varsó mai képe lényegében a háború után alakult ki, így a város megjelenésében és szellemiségében is a háború utáni időket tükrözi. Varsóban ötvöződik – mind szellemét, mind a városképet tekintve – a régi és az új. Egyrészt megbecsüli a hagyományokat, másrészt gyors léptekkel halad előre a jövőbe.

varsó látnivalók

Varsó Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja, az ifjúság városa. Akit érdekel a színház, a jó vendéglátás, aki szeret bevásárolni, szívesen jár múzeumba vagy bolhapiacra, úgy egyetlen más lengyel város sem kínálja a választási lehetőségek olyan gazdag tárházát, mint Varsó.

varsó

A főváros műemléki épületeinek többsége az úgynevezett királyi út mentén található. A királyi út kezdete az Óváros és az Újváros, valamint a Királyi palota, vége pedig a királyi Lazienki Park és a Belweder Palota.

Az Óvárosban található a Vár tér a királyi palotával, s a közepén emelkedő 22 m magas emlékoszlop II. Waza Zsigmond király szobrával. Nem messze innen az óvárosi piactér, a Rynek közepén áll a Sellő-szobor, amely egyben Varsó jelképe is. Az Óvárosban, illetve a Krakowskie Przedmiescie úton található a legtöbb fővárosi műemléki templom.

Varsó Lengyelország

A Krakowskie Przedmiescie úton egymást érik az egykori mágnás paloták és kastélyok. Itt található a varsói Tudományegyetem és a Lengyel Tudományos Akadémia székháza, előtte Mikolaj Kopernikusz szobrával.

Érdemes ellátogatni a Nowy Swiat utcába, mely nem más, mint a Királyi útvonal reprezentatív szakasza rengeteg elegáns üzlettel, könyvesbolttal, kávézóval és étteremmel.

Vársó vár

Varsó legszebb utcája az Aleje Ujazdowskie (Ujazdowskie fasor) pompázatos palotákkal, botanikus kerttel és a királyi Lazienki Parkkal. Itt található a híres Chopin szobor. Rabul ejtő szépségű, mikor a park tavának tükrében visszacsillan a Vízre Épült Palota, a nyári amfiteátrum vagy a Myslewicki Palota.