vác

Vác

Ha Gödöllő a „leg”-ek városa, akkor Vácot lehetne az „egyetlen”-ek városának hívni, hiszen Magyarország egyetlen diadalíve az itt található Kőkapu, az ország egyetlen ma is álló barokk kőhídjával is ez a város büszkélkedhet, és Vác az egyetlen hely az országban, ahonnan múmiák kerültek elő…

A Kultúra Magyar Városa műemlékeinek megtekintését kezdhetjük a központból, a hetivásárok és a piac színtereként számon tartott Március 15. térről. A főtér közepén a Szent-Mihály templom és annak temetőkertje tárul elénk. Ugyanitt található a barokk épületben megnyílt Curia Galéria és pincéjében a Borház, csakúgy, mint a város méltán népszerű gyűjteménye a Váci Mosolyalbum. A tárlat Sajdik Ferenc páratlan életművét, bájos rajzait mutatja be: Pom-Pom, Gombóc Artúr és a nagy Ho-ho-horgász mind az ő rajzaiból születtek.

A Fehérek temploma, amely a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta a nevét, a főtér következő látványossága. A templom alatti kriptában fedezték fel 1994-ben a különös épségben megőrződött 18. századi temetkezőhelyet, ahonnan a „váci múmiák” néven híressé vált leletek származnak.

vác

2006 óta a Dunakanyar védőszentje Szent Hedvig, akinek egy kút fölé magasodó szobrát a Fehérek templomának oldalán csodálhatjuk meg. A főtér további szép épületei a Városháza, az Irgalmasrendi kórház, a világoskékben pompázó Nagypréposti Palota és a főtér keleti oldalán álló Pannonia-ház. Ez utóbbi épületben kapott helyet a Váci Értéktár, amelynek egyik állandó kiállítása az Öntöttvas Gyűjtemény.

Az észak felől a főtérre vezető úton magasodik a Kőkapu, a Mária Terézia látogatására emelt diadalív. Dél felé haladva a Liszt Ferenc sétányon lehet megpillantani a „Hegyes torony”-nak keresztelt épületmaradványt, amely Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye.

A város számos temploma közül a legnagyobb, leglátványosabb a Székesegyház, a kor neves művészeként számon tartott Maulbertsch főoltárképével és kupolafreskójával.

A városközpontból távolodva további érdekes látnivalók közül válogathatunk. Az ország egyetlen ma is álló barokk kőhídja a Gombás-patak fölött magasodik, szobra 250 éve figyelik az átkelő forgalmat.

vác

A váci kertvárosban található Kálvária különösen szép környezetben fogadja a látogatókat, ezen a zarándokhelyen az erődítmény jellegű kápolna és környezete gyönyörű fotótémául is szolgál. Évente több ezren keresik fel a Hétkápolna kegyhelyet is, amely a Szűz Mária hét fájdalmát és hét örömét jelképező hét képoszlopról kapta nevét.

Az évente megrendezésre kerülő Váci Tavaszi Fesztivál, csakúgy, mint a Váci Világi Vigalom ezreket vonz a sokszínű városba. A nyári Vigalom például koncertekkel, gyerekprogramokkal, sporteseményekkel és az egyik legnépszerűbb látványossággal, lampionos hajófelvonulással teszi felejthetetlenné a látogatást.