trevi kút

Trevi kút

A világ egyik leghíresebb, legszebb, és egyben Róma legnagyobb szökőkútja 20 méter széles. 26 méteres “magasságát” a régi Palazzo Poli homlokzata adja, közepén egy diadalívre emlékeztető motívummal, benne három fülkével. Mintha Neptunus, a tenger istene a középső fülke árnyékából lépne elő. A bal oldali fülkében a Bőség, a jobb oldali fülkében a Tisztaság istennője látható. A kicsiny téren levő aránytalanul nagy vízmedence téglalap alakú, lekerekített sarkokkal.

trevi kút

A kompozíció a mozgás és a nyugalom nagyszerű ötvözete, a kettő együttélésének szimbóluma. Ezt sugallja a víz mozgása és a kő mozdulatlansága, de a Neptunus előtt balra és jobbra levő két triton alakja is a két lóval. Az egyik épp megzabolázza a lovat, a másikat egy szelíd ló társaságában látjuk, mintha a két jelenet a háborgó és a nyugodt tengert jelképezné. A tenger az olaszok számára rendkívüli jelentőséggel bír, nem véletlenül találkozunk Rómában lépten-nyomon szökőkutakkal.

A kezdetben vízmedencének épült barokk szökőkút (Fontana di Trevi) Niccolo Salvi tervei alapján 1762-re készült el. Azért épp erre a helyre – három út kereszteződésébe (tre vie = három út, innen kapta a nevét), mert a 11 római kori vízvezeték (aquaduct) egyikének, az Aqua Virgo-nak itt volt a “végállomása”, azaz itt ért véget. Azóta többször is restaurálták, legutóbb 1998-ban.

trevi kút róma

Sok turista dob pénzérmét a kútba – “szabály szerint” jobb kézzel a bal váll fölött, már ha tudja a “szabályt” -, mert a hiedelem szerint az, aki pénzt dob a kút vizébe, biztosan visszatér az Örök Városba. Naponta így átlagban kb. 2000 € gyűlik össze, amit a nap végén begyűjtenek, és karitatív célra fordítják. Néhány ötletes tolvaj (?) még a közelmúltban is különféle fondorlatos módon próbálta megdézsmálni a bedobott pénzt, ám ha el is kapták, joghézag miatt (kinek a tulajdona?) még csak el sem tudták ítélni érte. Ennek vetett most véget Róma városa.

Az 1960-ban készült, Federico Fellini rendezte Édes élet (La dolce vita) című film emblematikus jelenetét a Trevi kútnál forgatták. A film Arany Pálma díjat kapott a Cannes-i Filmfesztiválon. Bár Anita Ekberg és Marcello Mastroianni alakítása felejthetetlen, és nyilván szívesen bele is bújnánk valamelyikük bőrébe, mégsem biztatunk senkit arra, hogy ezt tegye.

trevi kút

Megközelítés

– Metró: A vonal – Spagna, Barberini állomások, kis gyaloglással
– Autóbusz: 52, 53, 61, 62, 63, 71, 80, 95, 116, 119, 175, 492, 630: Via del Tritone megálló