Tisno

Tisno

Tisno részben a Tisno-félszigeten és a Murter-szigeten található. Az átjáró a két városrész között egy 38 méter széles rész. 1832-ben egy hidat építettek a sziget és a szárazföld összekötésére, majd 1991-ben  egy mozgatható híddal fejlesztették az átjárási lehetőségeket. Tisno újabb területe a szárazföldön kapott helyet és Gomilica nevet kapta. Tisno legnagyobb bevétele a kereskedelem, olíva és szőlő termesztésből származik.

Napjainkban a helyi lakosság nagy része még mindig mezőgazdaságból él, de a turizmusból származó bevételek is évről-évre növekednek. Tisno Zadar és Sibenik városok között fekszik. Sibenik 38 kilométerre található, míg Zadar 56 kilométerre. Napjainkban Tisno-ban 1500-an laknak, de ez a szám a nyári szezon alatt drasztikusan megemelkedik.

Tisno

Tisno strandok

A leghíresebb strand Tisno városában a kavicsos Jazine strand, ami Jazine kempingnél található. A strandot a Jazine táborhoz vezető úton lehet megközelíteni. Ahogy haladsz a kemping felé, a híd után jobbra fordulva követned kell az útszakaszt. A Jazine strand homokos, a tenger sekély és meleg, ami ideális lehet kisgyermekes családok számára. Mivel a strand a táboron belül kapott helyet, így számos olyan szolgáltatást lehet igénybe venni, melyek segítettek kiemelni a Jazine strandot az átlagos strandok közül. Itt tudsz röplabdázni, mini golfozni, pinpongozni, strandkellékeket bérelni és vásárolni. A Jazine-öbölben található egy étterem, ahol remek frissítőket kínálnak, ha esetleg megszomjaznál, vagy ennél valami finomat. A strandon továbbá vannak zuhanyzók, wc-k, és egyéb kiegészítő eszközök, amikre szükséged lehet. A strand mellett közvetlen van egy fizetős parkoló.

Tisno strand

Aki nem igazán szereti a zsúfolt strandokat azoknak a kövesebb strandot ajánlanám, ami a Szent András templom mögött található. A strand egy kis erdővel van eltakarva, ami a legmelegebb órákban tökéletes védelmet is biztosíthat.

Tisno szállás

Tisno mivel remek helyen fekszik és a turisták is imádják, így egyáltalán nem meglepő, ha a szállások tekintetében is széles kínálattal rendelkezik. A leginkább elterjedtebb szállásforma  a privát szállások, így a hotelek annyira nem tudtak kiépülni a városban. A legnagyobb hotelje a városkának a híd mellett található Borovnik Hotel, míg a családiasabb hotelnek nevezett Hotel Tisno inkább a kisebb családosok számára ajánlott. Tisno-nak 3 kempinge van, melyek közül a leghíresebb a Jazina kemping, ami 1200 embert képes befogadni. Ezt követi a Lovisca kemping 600 befogadóképességgel és végül a Kosirina kemping 400 személyes befogadóképességgel. Aki luxus szállást szeretne Tisnoban azoknak van pár luxus villa úszómedencével-

Tisno éttermek

Tisno-ban elsődlegesen tradicionális dalmát specialitásokat készítenek hagyományos módon, úgy ahogy azt még az elődjeik készítettek régebben. A leghíresebb étterem a Broscica taverna, amely építészeti stílusára a dalmát építészet hatott. Ha esetleg egy jó kis tengeri kaját szeretnél fogyasztani, akkor a Feral étterem ideális lehet.

Tisno látnivalók

Tisno látnivalók

A városból az elsődleges ajánlott látnivaló a Kornati Nemzeti park, amely a Murter-szigethez közel található. Amennyiben történelmi jelentőségű látnivalókat szeretnél megtekinteni elsősorban, akkor Sibenik lehet a legajánlottabb, mivel az Adriai-tengerparton a legidősebb horvát város és Tisnotól fél órányi autóútra található. A természetes látnivalók esetén a Krk Nemzeti Park lehet a leglátványosabb.

A városban rendezik meg a nemzetközi szamár versenyt is minden nyáron 1963 óta. Évről-évre egyre többen kíváncsiak a versenyre, így igazi turista látványosság lett napjainkra.Ez a szamár verseny azért is fontos, mert így próbálják meg népszerűsíteni a dalmát szamarakat, mert jelenleg a kihalás szélén állnak.

Tisno vásárlás

Pár apróbb bolt található Tisno-ban, ahol megveheted a legfontosabb dolgokat, de ha nagyobb vásárlásra készülsz, akkor érdemes ellátogatni Sibenik vagy Vodice városába.

Éjszakai élet és a fesztiválok Tisno-ban

A part mentén található pár kávézó, ahol tudsz esténként pihenni, koktélokat iszogatni, ha úgy hozza a kedved. Mindenhol találhatsz egy kis dalmát zenét, utcai énekeseket, zenészeket. Nagyobb discok és éjszakai élethez elsősorban Primosten és Vodice városát ajánlom.

A nyári hónapok alatt Tisno számos híres fesztivál helyszíne lett. Ilyen például a Kertészeti fesztivál, Elektromos fesztivál, Soundswave fesztivál, Suncebeat, és a “stop making sence” fesztivál. Természetesen a fesztiválok alatt rengeteg ember van a városban.

Tisno

Tisno megközelítése

Ha autóval szeretnéd megközelíteni a várost, akkor érdemes megjegyezni, hogy március 5 és szeptember 15 között(nyári szezon alatt) két alkalommal emelik fel:

  • 09.00 –  09:30-kor kezdik visszaengedni
  • 17:00 – 17.30-kor kezdik visszaengedni

Ha nem szezon alatt mész, akkor pedig hétfő, szerda és péntekenként

  • 09.00 –  09:30-kor kezdik visszaengedni

Naponta indulnak buszok Sibenik-ből Tisno-ba.

Tisno Budapesttől 673 kilométerre található a Google Maps szerint, ami megközelítőleg 6 órás utat jelent. Budapestről az M7-es autópályát kell követni egészen Letenyéig, ahol a határon átjutva folytatni kell az utat Zágráb felé. Zágrábtól Rijeka felé vezető szakaszt kell követni egészen Bosijevo-ig, ahonnan az A1-es autópályára kell lekanyarodni. Az A1-es utat egészen addig kell követni, míg meg nem jelenik az 59-es utat jelző rész, vagyis a Tisnoba vezető útszakasz.