Őrtorony-kilátó

Tihany kirándulások

Tihany közel sem csak az Apátságról szól, számtalan látnivaló található a félsziget különböző részein, ráadásul tömegtől mentesen lehet élvezni a bámulatos panorámát. Az Apáti-hegyen található kilátóból szinte az egész Balaton a lábaink előtt hever.

Tihany a lenyűgöző fekvése miatt az egyik legfelkapottabb úti célja a Balatonra látogatóknak, egyre többeket vonz a hagyományos levendula hetek és fesztivál is. Ha valami másra vágyna távol az Apátság és a környékének nyüzsgésétől összegyűjtöttünk olyan látnivalókat, amelyeket vétek lenne elmulasztani.

Tihany
Forrás: rezi-dencia.hu

Őrtorony kilátó

Tihany új kilátója az Apáti-hegyen található a félsziget közepén, a Külső-tótól nyugati irányban. Habár Tihanyból eleve gyönyörű a panoráma, a 216 m magas Apáti-hegyen lévő kilátóból tovább fokozható az élmény. Az egykori római őrtoronyra emlékeztető építmény csodálatos körpanorámát nyújt a térszint fölött 16,5 méterrel. Megcsodálhatjuk gyakorlatilag az egész Balatont, a közelben lévő Ófalu, a Belső-tó, és a kaldera környékét. Megközelíthető a Belső-tó irányából és Sajkod felöl is.

Barátlakások

Barátlakások
Forrás: commons.wikimedia.org

A tihanyi Barátlakásokként ismert üregek az Óvár keleti felén található, amely egy 20 m magas bazalttufa fal. Egykor azoknak a bizánci szertartású szerzetesek volt a lakhelye, akik a Kijevi Nagyfejedelemségből érkeztek I. András király első feleségével kb. 1050 környékén. Kápolnát, hálócellákat, valamint ebédlőtermet is vájtak a puha sziklafalba. Napjainkban csak 3 remetelakhely látogatható, mivel a másik üreget betemette egy sziklaomlás. Érdemes felkeresni a Barátlakások közelében lévő óvári kilátópontot is a zöld jelzésű utat követve, amely az Óvár hegyen található.

Ciprián-forrás

A kristálytiszta vízű Ciprián-forrás a Barátlakások közelében tör fel, korábban orosz kútnak nevezték a betelepült orosz szerzetesek miatt, később kapta a mai nevet Halbik Ciprián apát emlékére. Ez az egyetlen forrás az egész félszigeten, megközelítéséhez a turistajelzést kell követni a kissé meredek útvonalon a Lepke sorról, amely Tihany hangulatos partszakasza.

Fotó: elmenyterkep.hu, commons. wikimedia.org, rezi-dencia.hu