Szováta Medve tó

Szováta

A kiterített medvebőrhöz hasonlítható szovátai Medve-tó tó két világrekordot mondhat magáénak. A Medve-tó a legnagyobb heliotermikus-tó a világon, egyedi Európában. A Medve-tó egyedüli természetes tó a világon, amelynek keletkezését szinte perc pontossággal ismerjük, 1875. május 27-én, 11 óra körül jött létre egy víznyelő természetes eltömésével.

Kalecsinszky Sándor vegyész három következtetést vont le 1901-ben a sóstavakra vonatkozóan, a tavak meleg-sós vize nem termál eredetű, vizük nem vegyi bomlás következtében melegszik fel, ő az első aki heliotermia jelenségről beszél a Medve-tó kapcsán. A tó felszínét csapadék utánpótlásból származó édesvíz fedi, mely segítségül szolgál a víz felmelegedéséhez. Az 1-2 méter mélyre behatoló napsugarak a nagyobb sűrűségű, édesvízzel nem keveredő réteget felmelegítik, amely elraktározza a kapott energiát.

A sóstó felszíne 40.235 m2, legnagyobb mélysége 17,5 m, hőmérséklete a mélységgel változik és az év időszakától függ, másfél méter mélyen 50–55°C. Vize NaCl-ban, Ca-ban, Mg-ban, Fe-ban rendkívül gazdag. A Medve-tó mellett még több kisebb, hasonló adottságokkal rendelkező tó is található itt, mint például a Fekete-, a Mogyorósi-, a Zöld- és a Veres-tó.

A sós-vizes fürdő különböző betegségekben szenvedő embereknek jelent megváltást együtt a gyógyiszap kezeléssel (nőgyógyászati-, mozgásszervi-, poszttraumatikus-, perifériás idegrendszeri-, endokrin-, emésztési-, szív és érrendszeri betegségek gyógyítása).