szofia

Szófia

Szófia a Szófiai-medence szélén a Vitosa-hegység lábánál terül el. Szófia műemlékei hűen tükrözik a városban évszázadokon keresztül keveredő különféle kultúrák hatását, a korábbi időszakok emlékit őrzik a római, török, bizánci és a bolgár eredetű műemlékei.

Szófia a Szófiai-medence szélén a Vitosa-hegység lábánál terül el. Szófia Európa egyik legrégibb városa, közel 7000 évvel ezelőtt alapították. A város fő látnivalói nagyjából a belváros egy szűkebb, gyalogszerrel is könnyen bejárható részén összpontosulnak.

Szófia műemlékei hűen tükrözik a városban évszázadokon keresztül keveredő különféle kultúrák hatását, a korábbi időszakok emlékit őrzik a római, török, bizánci és a bolgár eredetű műemlékei.

A Szent György templom épülete a legismertebb római kori épülete. A város a nevét a 6. századból származó Szent-Szófia (Szv. Szofija) templomáról kapta. A 16. században épült Banya Bashi mecset az ottomán idők emlékét őrzi.

Szófia egyik leghíresebb nevezetessége az Alekszandr Nyevszkij székesegyház épülete. A város szomszédságában található Boyana temploma az egyik legépebb állapotban megmaradt középkori épület Bulgáriában, mely egyben szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

A Szófia déli részén elnyúló Vitosa-hegy télen népszerű síközpontnak számít, míg nyáron kedvelt kirándulóhely.