Ljubljana

Szlovén autópályamatrica kisokos

Amikor a nyári utazás megtervezésére kerül a sor, hazánkban nagy népszerűségnek örvendenek a tőlünk délre található országok. Horvátország és Szlovénia kiemelten népszerű célpont a kikapcsolódásra vágyók körében. Ez teljesen érthető, hiszen homokos tengerpartok, természeti kincsek és történelmi kisvárosok várják az ide érkezőket. Mindez egyaránt igaz Horvátországra és Szlovéniára. Utóbbi azonban az elmúlt években egyre növekvő érdeklődés tárgyává vált. Rengeteg magyar látogatja meg a szlovén tengerpartot a szezonban.

A stresszmentes és pihentető nyaralás azonban körültekintő szervezést igényel. Ennek részeként pedig a közlekedés és a szükséges autópályamatrica is előkerül majd. Ebben a cikkben választ adunk minden ezzel kapcsolatos kérdésre. Azaz arra, hogy mit kell tudnod róla, valamint hogyan és mikor kell használnod a digitális autópályamatricát Szlovénia területén.

Mit érdemes tudni?

Kezdjük talán az alapvető információkkal. Szlovéniában 2022 óta digitális autópályamatrica rendszer működik. Az e-matricát online tudják megvásárolni az ide érkező turisták, valamint az országon keresztül utazók. Az autópályamatrica szükséges lesz a legnagyobb autópályák és gyorsforgalmi utak használatakor is. És ugyan a gyakorlatban kikerülhetők ezen útvonalak, a nagy kerülők miatt nem érdemes így tervezni utazásunkat.

Fontos még tudni azt is, hogy a szlovén autópályák nagyrészén kamerákkal ellenőrzik a matrica meglétét. Ez érdekes információ lehet azok számára, akik a hagyományos, szélvédőre felragasztós változathoz szoktak hozzá. Ugyanis enélkül is könnyedén ki tudják szúrni azokat az autósokat, akik érvényes matrica nélkül közlekednek a fizetős utakon.

Hogyan kell megvásárolni és használni?

Az alapvető információk után térjünk is rá a vásárlás menetére. Elsődlegesen, a jármű típusát kell kiválasztanunk. Ugyanis, ahogyan hazánkban is, itt is külön kategóriákat kínálnak fel. A kategória mellett alapvető adatokat kell megadnunk autónkról, valamint a matrica időtartamának hosszát kell még kiválasztanunk. Utóbbi egy hetes, havi vagy éves opciókban érhető el. A rövid túrákhoz természetesen a heti matrica a szükséges választás, amely szerencsére nem is annyira drága. Mindezek után már csak a fizetés van hátra, amely kényelmes online felületen keresztül megoldható.

A szlovén útjukat tervezők számára hasznos információ, hogy a szlovénia autópálya matrica a Vignetteslovenia.si oldalán érhető el. A felületen a vásárlás mellett hasznos információkat és a gyakori kérdésekre adott válaszokat is találhatunk. Érdemes lehet tehát kis időt eltölteni az oldalon, hogy biztosan minden információ a rendelkezésünkre álljon a nyaralás előtt.

A vásárlás után emailben kapunk majd egy bizonylatot a matrica megvásárlásáról. Ezzel azonban semmilyen teendőnk nincs. A matrica digitális, tehát ahogy említettük, semmit nem szükséges a szélvédőre ragasztani vagy az autóban jól látható helyen elhelyezni. További teendőnk tehát nincs a sikeres fizetés után.

Mikor kell használni?

Ahogyan azt fent leírtuk, a fizetős autópályákon szükséges a digitális autópályamatrica használata. Ez magába foglalja Szlovénia öt fő autópályáját, amelyről térképet is találhatunk. Mindezt tehát fontos ismernünk a saját útvonalunk megtervezésekor. Az öt fő autópálya a Szlovéniát határoló országokba vezet, tehát átutazás esetén is szükségünk lesz rá.

A matrica beszerzését természetesen az utazás megkezdése előtt kell beszereznünk. Érdemes tehát a nyaralás megtervezésének részeként megvenni a szükséges matricát a fent leírtaknak megfelelően.

Gyakori kérdések

Végezetül, összeszedtünk néhány hasznos információt, amelyek gyakran merülnek fel kérdésként a témában. Ezek az általános információk mellett konkrét és kicsit speciálisabb esetekben is hasznosak lehetnek.

Elsődlegesen, a fizetés módja gyakran merül fel kérdésként. Az oldal szerencsére több opciót is lehetővé tesz, tehát a fizetés viszonylag rugalmas. A bankkártyás fizetésen kívül ugyanis Paypal segítségével és Giropay-el is fizethetünk a megvásárolni kívánt matricáért.

Hasznos információ lehet, hogy igény esetén ÁFÁ-s számlát is igényelhetünk a vásárlásunkhoz kapcsolódóan.

Fontos tudni továbbá, hogy nem csak személygépjárműre, hanem motorra is szükséges matricát venni. Ebben a kategóriában azonban nem csak havi és éves, hanem 6 havi opció is választható.

A fenti autópálya kisokos remélhetőleg minden kérdésedre válaszolt. Ezután tehát már csak a beszerzése maradt hátra, amely a weboldalon keresztül mindössze pár percet vesz majd igénybe.