szkopje

Szkopje

A Vardar folyó mentén elhelyezkedő Szkopje a Macedón Köztársaság legnagyobb városa, egyben fővárosa is. Fekvése nagyszerű, három oldalon is hegyek övezik.

Az 1963-as földrengés óriási pusztítást okozott a városban, az épületeinek nagy része romba dőlt. Szkopje a különböző kultúrák határán alakult ki, óvárosában a templomok és a mecsetek is jól megférnek egymás mellett.

szkopje főtér

Szkopje óvárosa még ma is a török időket idézi. A macskaköves szűk, kanyargós kis utcákon – a tulajdonképpeni egykori bazárnegyedben- hangulatos éttermek, kávéházak, valamint üzletek váltogatják egymást. Itt találhatjuk Szkopje történelmi műemlékeinek jelentős részét is. A 15. századi török építészet kiemelkedő alkotásait adják a Daud Pasa Fürdő, Mustafa pasa dzsámija és Murad szultán dzsámija.

szkopje óváros

A Vardar fölött átívelő hídjainak egyike – a „Kameni most” – több mint öt évszázaddal ezelőtt épült. A híd mellett kezdődik Szkopje másik, – különösen a fiatalok között – népszerű szórakozó övezete, ahol a Vardar partján egymás mellett sorakoznak a teraszos kávéházak, hangulatos éttermek Szkopje fölé magasodó dombon épült városi közparkból csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. A park különösen nyári estéken népszerű a szkopjeiek körében.

szkopje

Szkopje Szállás

Booking.com