Szilvásvárad, Milleniumi killátó

Szilvásvárad

Szilvásvárad népszerű kirándulóhelyszín, itt található hazánk különleges természeti kincse a Fátyol-vízesés, amely a Szalajka-völgy legnépszerűbb látnivalója. A páratlan szépségű völgy gyalogosan, vagy a kisvasúttal is bejárható. A téli sportok szerelmesinek a családi sípálya, szánkópálya és snowboard park nyújt kikapcsolódást.

Szilvásvárad látnivalók

Szilvásvárad Heves megyében található település, környéke már az őskor idején is lakott volt. Mai tudásunk szerint az Istállós-kői barlangban kezdte el az emberiség az íjat használni. Az ipari forradalom idején a Szalajka-völgy ipari központ lett, az iparosodás révén számtalan üzem létesült. Neve egy királyi rendelet miatt változott Szilvásváradra 1907-től.

Milleniumi kilátó és Milleniumi Természeti tanösvény

A Milleniumi kilátó a Bükk legszebb részén található, Szilvásváradról gyalogosan a Milleniumi Tanösvényen keresztül közelíthető meg. A tanösvényt a Szalajka-völgyben található Információs Háztól érhetjük el a legkönnyebben. A kilátóterasz 20 méteres magasságából lenyűgöző kilátás nyílik a Szalajka-völgyre, a Bükk pompás domborzatára, a környékbeli falvak háztetejére, de tiszta időben akár a Magas-Tátra csúcsai is felfedezhetők. A kilátó belépőjegy váltása mellett látogatható, de rossz időjárás esetén (például jegesedés, ködös idő) zárva tart. Látogatás előtt érdemes a kilátó elérhetőségén érdeklődni a nyitvatartásról a +3630 910 2037 telefonszámon.

Szalajka-völgyi tanösvény

A Szalajka-völgy nem csak a környék, de Észak-Magyarország legfelkapottabb turisztikai látványossága. Az egyedi magashegység jellege és természeti látnivalókban gazdag adottságai miatt a külföldről érkező természetkedvelők számára is vonzó úti cél. A Bükki Nemzeti Park leglátogatottabb része, egyben fokozottan védett természetvédelmi terület. A völgy egy erdészeti úton keresztül bejárható, ahol gyakoriak a kerékpárosok, vagy akár a lovas sétakocsisok is. A Szalajka-patak mentén vezet végig a turistaút, és az erdei kisvasút nyomvonala. A leglátványosabb része a 17 lépcsős Fátyol-vízesés, vagy tükörsima a Felső-tó, amely türkizes színe miatt minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt.

Szilvásvárad, Fátyol-vízesés

Lipicai ménes

A lipicai ló Európa egyik legősibb kultúrlófajtája, a királyok és királynők szolgálatában állt, és a versenysportokban is látványos sikereket ért el. Hazánkba az 1800-as években került mai tenyészhelyére a Bükk-fennsíkra. Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a törzstenyészet fenntartása mellett különféle szolgáltatásokat nyújt a nagyközönség számára Az egykori grófi istálló termében lévő lipicai fajtatörténeti múzeumban lovasszobrok, és korabeli lószerszámok tekinthetők meg. A Hajtókocsi Múzeum a Ménesgazdaság területén található.

Gerennavár

Szilvásváradtól alig 3 km távolságra található egy hegycsúcson a Gerennavár, amely légvonalban csak másfél km távol van az Éleskő vár romjaitól. A 14-15. században vélhetően egy belső és külső várból állt, a hagyományok szerint Nagy Lajos király vadászkastélyaként működött. Mindkét vár ismeretlen körülmények között pusztult el, napjainkban a romhoz sárga L jelzésű túraút vezet el. A várromoktól páratlan a kilátás a környékre, és az Éleskő vár romjaira, tiszta időben jól kivehetők a Magas-Tátra csúcsai is.

Családi Sípálya

A Szalajka-völgyben, a lovarda mellett található Családi sípálya és a szélén lévő Snowboard park a téli sport szerelmeseinek kedvelt helye. Az enyhe lejtésű, 270 m hosszú pálya (kék pálya) főként gyerekes és kezdők számára ajánlható. A sípályán tárcsás felvonó és hóágyúk is működnek. Esténként kivilágított pályákon lehet síelni. A sípályától elkülönülve található egy 200 m hosszú szánkópálya is.

Orbán-ház Múzeum és tájház

Helytörténeti és őstörténeti valamint néprajzi kiállításnak ad otthon az Orbán-ház Múzeum és tájház épülete, amely jellegzetes példája a palóc építészetnek. Különleges látnivalója a 245 millió éves perm-triász kori kőzet, amely az egész világon csak öt helyen fordul elő.

Panoptikum és Börtönmúzeum

A Panoptikum és Börtönmúzeum kiállításának a történelmi Magyarország idején gyakorolt büntetés-végrehajtási módszerek állnak a középpontjában. A múzeum a Park utcában található.

Kerektemplom

A református kerektemplom Szilvásvárad szimbóluma, az építtetésének körülményei máig vitatottak. Történetét számos legenda övezi, a korábban itt álló templomot lebontották, a mostani épületet pedig 1837-ben építették.