Szigligeti vár

Szigligeti vár

A Szigligeti vár az egyik legnépszerűbb balatoni kirándulóhely, a vulkáni hegy tetején álló várból lenyűgöző panoráma nyílik a tanúhegyekre és a Balatonra. A falu a jellegzetes nádtetős házaival és a vár az év minden napján kellemes kikapcsolódást jelentenek. A vár a rekonstrukció során izgalmas interaktív attrakciókkal is kiegészült, például hogyan rombolta le a villámcsapás a felsővár tornyát.

A Szigligeti vár látnivalói

A Balaton váraként is nevezett vár Veszprém megyében a Balaton-felvidéken, Szigliget településen található.  Szigliget elhelyezkedéséből adódóan a térség egyik gyöngyszeme, a látnivalók miatt évente rengeteg turista és nyaraló keresi fel. A település és a vár tulajdonosai folyamatosan változtak az évszázadok során, az Eszterházy család tulajdonába a 19. század vége felé került egészen második világháború végéig. Ezt követően épült ki a falu központja, a kikötője és a strandja, így a falu fő profilja az idegenforgalom lett.

Szigligeti vár

A Szigligeti vár története dióhéjban

Magyarországon a múlt századokban sok-sok vár épült, ezek egy része rekonstruált állapotban láthatók, míg másoknak csak a romjai tekinthetők meg. A várat 1260. körül építették, majd okulva  tatárjárás keserű tapasztalataiból, IV. Béla király kővárak építését rendelte el. Az eredeti várat a későbbi évszázadokban folyamatosan bővítették, és a 16. századra külső várfalakkal, tornyokkal, több bástyával is kiegészítették, valamint pincékkel és kutakkal látták el. Az évszázadok alatt sokszor cserélt gazdát, majd a török hódoltság megszűnésével a vár hadászati jelentősége is csökkent. A 17. század végén leégett egy villámcsapástól, megsemmisültek a vár alapító oklevelei és feljegyzései is. 1702-ben császári rendeletre lerombolták a hazai várakat.

A Szigligeti vár napjainkban

A vár a közelmúltban jelentős felújításon esett át, a várturizmusért rajongók körében is kedvelt vártúra állomása. Az alsó és felső várból álló vár az Öregfalu felett található Várhegyen magasodik. A látogatók az alsóváron keresztül, a gyilokjárón át közelíthetik meg a Mártonfalvy-rondellát, ahonnan egy meredek lépcsősor vezet fel a felsővárba. A rekonstruált várkápolnát a feltételezett helyén a felsővár boltozatos termében alakították ki. A vár udvarán pedig a középkori várkonyha rekonstrukciója a – Barokk-konyha található, amely a korabeli étkezési viszonyoknak állít hű tükörképet. Az alsó várban a Tanítóházban számos interaktív eszköz áll rendelkezésre, így már azok számára is elérhető akik a meredeken lévő felsővárba nem tudnak feljutni. Érdekesség a 3 db kronoszkóp berendezés, amely bemutatja, hogy a Felsővár Bencés tornya hogy robbant fel a tűzben.

Programok a várban

A várban számos programot rendeznek, például középkori játékot, és nyáron koncerteknek ad otthont. Kedvelt esemény a solymászbemutató is.

Nyitvatartás

A vár egész évben minden nap látogatható.

November-Január között: 10:00-16:00 óra között tart nyitva.

Március-Október között: 09:00-17:00 óra között tart nyitva.

Július-Augusztus között: 08:00-20:00 óra között tart nyitva.

Április -Szeptember között: 09:00-18:00 óra között tart nyitva.

Jegyár

Felnőtt jegy: 1000 Ft

Gyerek jegy (6-18 éves korig): 500 Ft

A pénztárban készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával lehet fizetni.

Elérhetőség

8264 Szigliget, Hrsz. 71123

E-mailcím: szigligetinfo@gmail.com I Web: www.szigligeti-var.hu

Egyéb látnivalók Szigligeten

Az Ófaluban a Kisfaludy utcai Várgalériában fegyvertörténeti kiállítás és vártörténeti kiállítás található, külön belépőjeggyel látogatható. Szigliget kifejezetten ideális a családos nyaralók számára is, strandja, a Kamon-kő tanösvény, az Óvár és az Esterházy Kastély miatt, amelynek parkjában működik a Szigligeti Arborétum.