Szigetvár Szigetvár igazi történelmi város, melynek hallatán elsőre Zrínyi Miklós - és vitézeinek - hősiessége jut eszünkbe, aki 2500 katonájával hősi halált halt Szulejmán szultán 80 000 fős török seregével szemben, ezzel örökre beírva a várost a történelembe.

Szigetvár

Szigetvár igazi történelmi város, melynek hallatán elsőre Zrínyi Miklós – és vitézeinek – hősiessége jut eszünkbe, aki 2500 katonájával hősi halált halt Szulejmán szultán 80 000 fős török seregével szemben, ezzel örökre beírva a várost a történelembe.

A hangulatos kisvárosban akárhová is megyünk, megérint a történelem és annak értékei. A belvárosban sétálva régi emlékek szöknek gondolatainkba, hiszen itt forgatták a Kisváros című tévéfilmsorozatot, melynek a város számtalan fejlődést köszönhet.

Tegyünk tehát egy képzeletbeli sétát a városban és nézzük át a legnevezetesebb látnivalókat!

A szigetvári vár

Az első úti célunk a vár lesz, mely a város legnevezetesebb látnivalója. Irodalmi és történelmi ismereteink itt megelevenednek, egy híres csata helyszínén járunk. A vár 1420-as épülésekor még kicsinek számított, majd az évszázadok alatt a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően igazi erődítményrendszerré vált, illetve magába foglalta a virágzásnak indult települést is.

szigetvári vár

Az 1526-os mohácsi csata elvesztése után nőtt meg igazán a jelentősége, mivel gyakorlatilag útjában állt a nyugati irányba haladó török hódítóknak. Zrínyi Miklós 1561-ben lett a vár kapitánya, aki vasszigorral csapott le a katonák közt. I. Szulejmán szultán utolsó hadjáratának végső célja Bécs elfoglalása volt, de ehhez a szigetvári csatán keresztül vezetett az út.

A 34 napos ostrom után a magyar katonák Zrínyi vezetésével kirohantak a várból, hogy közelharcok során hősi halált haljanak. A rommá lőtt várat a hódítók felújították, melynek köszönhető a vár jelenlegi arculata.

Turbéki kegytemplom

A város külső területén található a templom, melynek területén temették el a korábban említett I. Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, aki a szigetvári győzelem előtti napokban hunyt el. Sírja fölé egy nyolcszögletű, arannyal bevont kupolát helyeztek, majd a 17. században lebontották, s a helyére – a mai napig álló- fakápolnát építettek. A türbe, tehát nem más, mint a török sírbolt, vagy mauzóleum, amit kizárólag prominens személyek tiszteletére állítottak. A templom a mai napig kedvelt muzulmán zarándokhely, ahol megtalálható a kőből faragott szenteltvíztartó is, mely szintén a török időkből maradt ránk, hiszen az iszlám rituális mosakodásnál volt használatos.

Szigetvári Termál-és Gyógyfürdő

A város szívében a régi termálfürdő helyén található a 2007 szeptemberében megépült, igazán szemet gyönyörködtető épület, mely 62 fokos gyógyvízzel várja a gyógyulni vágyókat. Találunk itt gyógymedencét, gitár és virág alakú medencét, sportmedencét, jacuzzit, wellness-élménymedencét és tanmedencét. A gőzfürdő, a szauna, infraszauna, a különböző masszázsok és kezelések gondoskodnak a pihenésünkről.

szigetvári fürdő

E mellett sétáljunk a Zrínyi a téren, álljunk meg néhány percre a város jelképét jelentő Oroszlán szobornál. Remek látnivalót nyújt a Makovecz Imre tervei alapján készült Vigadó, illetve a Polák-kastély és a Salamon ház is. A város határában láthatjuk a Magyar-Török Barátság Parkját, illetve a Sóházat.

Engedjük, hogy Szigetvár megmutassa látnivalóit, értékes történelmi hagyománya magával ragadjanak bennünket. Sétánk végeztével üljünk be egy helyi vendéglőbe, ismerkedjünk meg a specialitásokkal, élvezzük a helyiek vendégszeretetét.