Szentpétervár

Szentpétervár

Az Oroszországba utazás komoly szervezést igényel, hiszen az ország rengeteg látnivalóban bővelkedik. Nehéz mindössze csak egy-egy úti célt választani, mert nem könnyű döntést hozni, melyik régiót járjuk be alaposabban. A választásunk ezúttal Szentpétervárra esett, melynek városközpontját az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A város nevét arról az 1703-ban létrehozott erődről kapta, melyet Nagy Péter cár alapított. Az épület a város védőszentje, Szent Péter apostol nevét viselte, mely így a Szankt-Petyerburg oroszos elnevezést kapta.

Szentpétervár

Az I. világháború kitörésekor a nevét megváltoztatták, így a tükörfordítás után Petrográdra keresztelték. Lenin halála után a vezető iránti tiszteletből Szentpétervár neve a történelemből jól ismert Leningráddá változott, mely természetesen szimbolikusan így a politika eszközévé vált. A Szovjetunió összeomlása után a lakosság népszavazással az eredeti név visszaállítása mellett döntött, így a város visszanyerte a ma is használatos Szentpétervár nevet.

Szentpétervár

„Ablak nyílik Európára”

Szentpétervár Oroszország meghatározó kulturális központja. Nagy Péter cár alapította, mely később Dosztojevszkij szavait idézve elnyerte a „világ legmesterségesebb városa” elnevezést. Uralkodói ugyanis hosszú időn keresztül nyugati, főleg velencei és amszterdami mintára akarták felépíteni. Rendkívül tudatos városépítés folyt itt, melynek köszönhetően számtalan építészeti remekben gyönyörködhetünk látogatásunk során. E mellett a város a mai napig a kultúra és az irodalom fellegvára. Több mint 40-féle színház működik itt, de Szentpétervár ad otthont a híres Kirov balettnek is.

Szentpétervár

A Néva folyó déli partjánál sétálva egy feltűnően impozáns épület tárul elénk, mely nem más, mint az egykori cárok lakhelye, a Téli palota. Itt működik az Emirtázs Múzeum, melynek arany-és márványdíszítésű terveiben Oroszország teljes területéről tekinthetünk meg egyedülálló műkincseket. Nem messze a palotától emelkedik Nagy Péter bronz lovas szobra, mely mögött az Izsák székesegyházban gyönyörködhetünk.

Szentpétervár

A város legrégebbi épülete a Péter-Pál erőd, melyet Nagy Péter cár építtetett a város védelmére, de később börtönként üzemelt. Az épület több orosz cár végső nyugvóhelyeként is szolgál.

Az irodalom nyomába szegődve látogassuk meg a Dosztojevszkij házat. Az író lakóháza bárki számára nyitva áll, de az eredeti berendezéseket sajnos nem tekinthetjük meg, mert a kommunizmus idején bérlakásokat alakítottak ki a teljes épületben, így a tárgyak megsemmisültek. A visszaemlékezések és a korabeli tervrajzok alapján, azonban sikerült rekonstruálni a lakóházat, ahol más megmaradt emlékek mellett a szerző könyvei láthatóak.

Szentpétervár

Szentpétervár a legeurópaibb orosz város, melyet a palotákkal körülvett vízi útjai miatt az „Észak Velencéjének” is neveznek. Elegancia, hagyomány, sokszínűség jellemzi. Ha télen látogatunk ide, akkor megtapasztalhatjuk, hogy miért nevezik az „éjszakák városának”. Ebben az évszakban ugyanis csak öt órán keresztül tart a nappali világosság, 11- 16 óra között. A telek itt rendkívül kemények, így előfordulhat, hogy április végén is téli kabátban sétálunk az utcákon. Egy azonban biztos: Szentpétervár minden várakozásunkat felülmúlja, hiszen az óriási terek, parkok és múzeumok az itt töltött vakáció minden egyes percére remek programokat tartogatnak.