Szentendre

Szentendre

Szentendre számtalan látnivalóit nehéz egyetlen cikkben összefoglalni, a múzeumok, galériák, kávézók sokasága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum színpompás eseményei és történelmi műemlékei egy egész hétre való programról is gondoskodnak.

A Dunakanyar kapujában, a Kőhegy lábánál fekvő település a régió egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A Budapestre látogató külföldiek és maguk a fővárosiak is szívesen ruccannak át Szentendrére, hiszen az évnek nincs olyan napja, amikor ne lenne valamilyen kulturális, művészeti esemény.

Szentendre

Szentendre emlékművei között említésre méltó a „harangozó háza”, a település egyik legrégebbi falusias épülete, amely 1960-as évekig a mindenkori harangozó lakhelye volt. Ma a Népművészetek Háza nevet viseli, és néprajzi állandó és időszaki kiállítások színhelye.

A barokk építészeti stílusban épült Bóbics-, Dimcsics-, Dumtsa-, Nikolics- és a Pálffy-házak kereskedő épületek voltak, csakúgy mint a Fő tér 8. számú ház. Érdekesség, hogy ez utóbbi kettő esetén a kapu zárókövén megfigyelhető a 4-es szám, ami a négyszázalékos tisztes kereskedői haszonra utalt.

Szentendre

Egy másik mesterséghez köthető háztípust képvisel a Ráby-ház, amelyben szőlősgazda tevékenykedett. Jókai Mór Rab Ráby című regényéből ismert Ráby Mátyás ebben a házban élt. A barokk stílusú épület kapujának zárkövén szőlősfürt és az építés éve, 1768 látható.

A város megannyi múzeumát felsorolni is nehéz lenne, de az biztos, hogy ha időnk engedi, mindenképp érdemes látogatást tenni a Kovács Margit Múzeumba, a Czóbel Béla Múzeumba, a Kmetty János Emlékmúzeumba és természetesen a Szamos Múzeum Cukrászdába, ahol nemcsak az édességkészítés fortélyait ismerhetjük meg az emeleti bemutatóteremben, de a kiváló termékeket végig is kóstolhatjuk.

A fő téren a Szentendrei Képtár gyűjteménye érdemel említést és a város nagy múltú vendéglátóhelye, a Korona Étterem.

A központot elhagyva, a dombok között találunk rá az ország Skanzenjére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumra. A magyar népi építészetet, lakáskultúrát, gazdálkodást és életmódot hűen ábrázoló szabadtéri múzeum 8 tájegységet mutat be berendezett lakóépületekkel, portákkal és műhelyekkel. Az év során számtalan alkalommal és szinte minden ünnepnapon életre kel, megelevenedik a Skanzen, ilyenkor különösen izgalmas családi programot jelent a látogatás.

Szentendre Szentendre számtalan látnivalóit nehéz egyetlen cikkben összefoglalni, a múzeumok, galériák, kávézók sokasága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum színpompás eseményei és történelmi műemlékei egy egész hétre való programról is gondoskodnak.

Változatosságot jelenthet egy látogatás a Caprice Ékszerközpontban, ahol nemcsak a történelmi ékszer kiállítás, de a műhely és a bemutatóterem is biztosan elkápráztatja a látogatókat.

A Szentendre Tavaszi Fesztivál, a Szentendrei Nyár és az Adventtől Vízkeresztig csak néhány az izgalmas, gazdag programkínálatú rendezvények közül.