szent péter bazilika

Szent Péter-bazilika

A vatikáni Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb keresztény temploma, és egyike Róma négy bazilikájának. Befogadó képessége hatalmas, több mint 60 000 fő látogatására alkalmas.

Építése 120 évig tartott, még a 16. század elején II. Gyula pápa kezdte el építtetni a részlegesen lebontott régi római Szent Bazilika helyén. A templom építése Bramante reneszánsz építész tervei alapján kezdődött.  Hatalmas főkupoláját az olasz reneszánsz kiváló képzőművésze, Michelangelo tervezte, és halála után Giacomo della Porta építette meg. A bazilika reneszánsz és barokk stílusban épült, méretei monumentálisak: belső hossza 211 méter, magassága több mint 130 méter, 800 oszlop, 45 oltár és közel 400 szobor díszíti.

szent péter bazilika vatikán

A legendák és egyéb történelmi bizonyíték alapján úgy tarják, hogy Jézus tanítványának, Szent Péternek a sírja közvetlen a bazilika oltára alatt található. A templom elkészülte után, szükséges volt egy olyan tér kialakítására is, ahol a hívek tartózkodhattak az egyházi ünnepségek alatt, és a körmeneteket jól láthatták. Ezért megbízták Gian Lorenzo Berninit a Szent Péter tér megépítésével.

A bazilika kupolájába lifttel és lépcsőn lehet felmenni, ahonnan a Szent Péter térre, és a közeli Angyalvárra lehet rálátni. A templomban a műalkotások közül a legfontosabb Michelangelo 1499.-ben készített remekműve a Piéta, a szobor Máriát ábrázolja a keresztre feszített Jézussal.

szent péter bazilika róma

Megközelítés

– Metró: A vonal Ottaviano megálló

Jegyárak

A bazilika megtekintése ingyenes.

A kupola megtekintése lépcsőn megközelítve 8 €, lifttel és lépcsővel 10 €

Nyitva tartás

A bazilika nyáron 07:00-19:00ig, télen 07:00-18:30-ig látogatható.

A bazilikába való belépésnél szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben: rövidnadrágban, rövid szoknyában, fedetlen vállal nem lehet belépni.