Piazza San Marco

Szent Márk tér

A Szent Márk tér, olaszul Piazza San Marco a Velence központjában található. A világ egyik legszebb terének tartják, már a mérete lenyűgöző 56 méter széles és 175 méter hosszú. Szépségét nemcsak három oldalának elegáns szimmetriája, de a befoglaló épületek harmonikus elegye is növeli.

A tér szerepe a történelmileg meghatározó, de kulturálisan egyedülálló.

Az évente megrendezett világhírű velencei karnevál, nyitó és záró ceremóniájának helye a tér, és egész évben körülbelül 25 milliói turista látogat a föld minden tájáról Velencébe, akik számára a Szent Márk tér az egyik legvonzóbb turisztikai látványosság.

Piazza San Marco

A teret a világ talán leghíresebb épületei veszik körül. A lagúnától közelítve a Dózse palota, a szomszédságában a Sóhajok hídja, majd vele szemben a Libreria épülete húzódik. Két oszlop magasodik, tetején a híre s velencei szárnyas oroszlánnal, és Szent Theodor alakjával, melyek a 13. század óta a tér ékességei.

szent márk tér velence

A téren található a Szent Márk székesegyház, melynek bejáratával szemben, a Libreria sarkán található a harangtornya, a Campanile, és mellette pedig az óratorony díszes épülete, melynek aljában az elegáns Loggetta épülete van. Az aljában lévő díszkapun átmenve lehet megközelíteni Velence bevásárló utcáját a Merceriát. Az északi oldalon húzódik a Procuratie Vecchie épülete, amelyben manapság éttermek sora található.

Piazza San Marco

Szent Márk tér Megközelítése

Venezia, San Marco 1. bejárat del Frumento kapunál

Vaporettoval

A Piazzale Roma, és Santa Lucia Vasútállomásról irányából: 1-es vonal Vallareso vagy a San Zaccaria megálló, 2-es  vonal Giardinetti megálló

Lido-ról: 1-es vonal Vallareso vagy a San Zaccaria megálló