Basilica di San Marco Velence

Szent Márk Székesegyház

A tér keleti részét uralja az 1063-ban épült impozáns székesegyház, amely 1094-ben került felszentelésre, nevét a város védőszentjéről kapta. Helyé korábban egy kisebb méretű templom állt, de város vagyonosodásával, és központi szerepének növekedésével igény mutatkozott egy nagyobb és szebb bazilika kialakítására.

Velence Basilica de San Marco

A hatalmas monumentális bazilika Velence másik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Az évszázadok során sok át és újjáépítésen esett át. megjelenésében bizánci és gótikus stílusjegyek figyelhetők meg, és megjelenésében híven tükrözi azt a gazdagságot, amellyel a város katonai és kereskedelmi központként rendelkezett. A görögkereszt alaprajzú épületre öt kupolát emeltek, szerkezetét bizánci stílusú boltívek adják.

Basilica di San Marco

A templom belsejében mozaikok és antik csillárok, oszlopfők díszelegnek. Szószéke márványból készült, és a főoltárát a Pala d’ Oro, az aranytábla díszíti, amely világhírű ötvösmű. A műremek bizánci és velencei gótikus mesterek közös alkotása. A belső díszítéséhez a keresztes háborúkban zsákmányolt felbecsülhetetlen értékű műkincseket használtak fel. Gótikus stílusú homlokzatát 1384-ben építették, és a későbbiekben kápolnákkal bővítették ki.

Szent Márk Székesegyház

A városvezetés számára a bazilika állapotmegóvása minden korban kiemelkedő jelentőséggel bírt, ezért hatalmas pénzösszegeket szántak rá. A bazilika múzeuma és kincstára további felbecsülhetetlen értékű műkincseket őriz.

Jegyárak

A bazilika megtekintése ingyenes.

A hosszú sorállás elkerülése végett online jegyfoglalás ajánlott, a konkrét dátumra és időpontra szóló jegy 3 €.

Velence Basilica de San Marco

Nyitva tartás

A bazilika október 29- április 15. között 09:30-17:00, utolsó belépés 16:45, vasárnap és ünnepnapokon 14:00-16:30,

április 16.-október 28. között  09:30-17:00, utolsó belépés 16:45, vasárnap és ünnepnapokon 14:00-17:00 óra.

A bazilikába való belépésnél szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben: rövidnadrágban, rövid szoknyában, fedetlen vállal nem lehet belépni.