Bory-vár

Székesfehérvár kirándulás

Míg Veszprémet a királynék városaként, addig Székesfehérvárt a királyok városaként szokták emlegetni. Számtalan érdekes és izgalmas látnivalót kínál akár egy napos kirándulásra is, mint például a Bory-vár, és a Szent Korona hiteles másolata a Városházán. A közelben található a híres tési szélmalom és a Nádasdladányi kastély, amelynek megújult taván csónakázni is lehet.

Székesfehérvár az egyik legjelentősebb múlttal rendelkező településünk, a királyok városának nevezik. Középkori latin neve Alba Regia volt, amelyet város számos épülete őriz. Fejér megye megyeszékhelye, kiváló elhelyezkedése révén egyre több látogatót valamint ipari fejlesztést vonz, és Közép-Dunántúl egyik legjelentősebb településének számít.

Legjobb látnivalók Székesfehérváron és környékén

Országalma és Városháztér

Székesfehérvár az államalapító Szent Istvántól kapott szabad királyi város jogállást, ennek az ősi kiváltságnak állít emléket a köznyelvben országalmaként hívott alkotás a „Fehérvári jog”, amely szinte uralja a város főterét. A kútmedence felett lévő talapzaton három oroszlán három címert – a városcímert, II. András címerét, és az ország címerét őrzi, valamint három évszám jelzi a város jelentős eseményeit.

Városháza – Szent Korona hiteles másolata

A székesfehérvári Városházán található a Szent Korona hiteles másolata. A város még 2013-ban vásárolta meg közadakozásból, külön érdekesség, hogy a remekmű egészen közelről is megtekinthető. A másfél kg súlyú műremeken 8 ablakos zománckép 19 zománckép látható, valamint almadin, zafír, türkizkő, ametiszt és gyöngy díszíti.

Bory-vár

A Bory- vár Székesfehérvár egyik fontos szimbóluma, amelyet a tulajdonosa Bory Jenő1912-től kezdett építeni, és évről évre fejleszteni egészen a haláláig a Mária-völgyben. Hét toronyból, és 30 kisebb- nagyobb helyiségből áll, a százoszlopos udvarát körbefutó folyosóját a magyar történelem jelentős alakjainak szobra díszíti. A Bory- vár Székesfehérváron a Máriavölgy út 54. szám alatt található meg.

Tési szélmalmok és kovácsműhely

Tés a Bakony legmagasabban elhelyezkedő települése, ahol annak idején 4 szélmalom állt. Napjainkban kettő (Helt-féle és Ozi-féle) országosan védett eredeti szélmalom található, a holland típusú Helt-malomban csodálható meg a ma is működőképes belső szerkezet. A kovácsműhely is a Táncsics utcában található. Érdemes felkeresni a közelben álló Széchenyi Zsigmond Kilátót, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a Bakonyra.

Nádasdladányi Nádasdy kastély

A Nádasdladányi Nádasdy kastély a közelmúltban újult meg a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a megnyitó eseményre 2021. augusztus 1-jén került sor. A kastély építtetője gróf Nádasdy Ferenc és felesége Zichy Ilona grófnő volt, akik a soktornyú neogótikus kastélyban tervezték a közös életüket. Megújult a tó, és a tó körüli sétány is. A kastélyépületben modern múzeumshop, vetítőterem, múzeumpedagógiai foglalkoztatóhely, és kávézó is helyet kapott. A helyreállított kastélyban ismét láthatók az Ősök csarnokában a családtagokat ábrázoló festmények. Az interaktív kiállítás pedig bepillantást nyújt a korabeli társasági életbe és akkori illemtan jellegzetességeibe. Különleges attrakció az óratorony tetőkilátója, ahol a panoráma mellett egy kronoszkóp eszköz is található. A tetőkilátó csak külön belépőjeggyel látogatható.