Széchenyi emlékmű és kilátó

Széchenyi emlékmű és kilátó

A Széchenyi-emlékmű és kilátó a budai hegység egyik kevésbé ismert látványossága, amely egy néhány perces sétával közelíthető meg  a Gyermekvasút illetve a Fogaskerekű Széchenyi-hegy állomásáról.

A Széchenyi-emlékmű Gróf Széchenyi István halálának évében emelték. Halálának éve 1860.Ez a Széchenyi emlékmű a fenyőliget közepén a hegy oldalába ékelve tekinthető meg. A mellszobrot Stóbl Alajos készítette.

A kilátót Ybl Miklós tervezete alapján készült el. Artézi kútként épült, és a Városliget bejárati kapujánál volt kiállítva. 1898-ban helyezték át a Széchenyi-hegyre a Széchenyi-emlékmű közelébe, mivel ekkor építették át a Hősök terét, hogy szebben nézzen ki a Millennium alkalomkor.

Az emlékmű és a kilátó pihenőhelyként szolgált és szolgál a napig. Ez a hely távol van a várostól, így egy csendes, ligeti parknak tekinthető.

A Széchenyi-emlékmű és kilátó a Gyermekvasút végállomásától /Széchenyi-hegytől/ illetve a Fogaskerekű “Művész út” nevű megállójától /egy néhány perces sétával/ vagy a Széchenyi-hegy nevű végállomásától közelíthető meg.