Supetar

Supetar

Supetar a 3500 lakójával a legnagyobb települése és egyben a Brac sziget fővárosa. Ha kíváncsi vagy Supetar látnivalóira, akkor a tengerparton és az éttermeken kívül figyelmedbe ajánlanám a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébánia templomát(18. század), a körülötte található épületekkel együtt, mint a Leroj(harangtorony és kilátó) és a templom múzeum. Itt található Szent Viktor szobra is a bejárat előtt, ami Petar Jaksic műve. Jaksic egy másik szobrot és készített, ami ugyancsak itt kapott helyet. Ez a mestermű Teréz anya szobra, ami a templom udvarának a bejáratánál látható. A templomban a Szűz Mária oltárt lehet megtekinteni, amit egy helyi amatőr, Felix Tironi festő munkája, míg az orgona(1737) pedig Petar Nakic műve.

Supetar

A templom mögött látható egy korai keresztény mozaik a 6. századból. A templom egy ideiglenes bazilika alapjaira épült és a város nevének az eredete a templomhoz kötődik. Supetar öblében kiemelt szerepe van a Szent Miklós templom temetőjében található Petrinovic családi mauzóleumának, amely fehér kupolája magával ragadja a tekintetet. A mauzóleumot Tome Rosandic(1878-1957) készítette. Mögötte található két kora keresztény szarkofág is és a temető alatt pedig egy római rusztikus villa maradványára találtak rá a régészek. Számos sírt a szobrász, Ivan Rendic készített. A piéta a sírokon Mihovil Franasovic nevéhez fűződik, míg a szecessziós formával rendelkező sírokat pedig Rinaldo Culic készítette, akárcsak a Rednic család mauzóleumát.

Rendic a fiatalságát és az életének utolsó 11 évét Supetaron töltötte. Trisztben, Velencében és Firenzében tanult és számos mester úgy véli, hogy ő volt a legjobb 19. századi szobrász Horvátországban. A 208 művészi alkotása 51 városban látható, de számos műve az Ivan Rendic múzeumban tekinthető meg.

Supetar

A 18. századi szent Márton templom a Rendic múzeumnál található. 19 megmaradt korai román építészetet képviselő templom maradt fenn Brac szigetén. A Lukács templom a 11.-12. században épülhetett, ami Supetar alatt helyezkedik el.

Ha körbejárod Supetar városát a leginkább szembetűnő jelenség az a sok olíva és szőlő ültetvény lesz, de nem csak a városban, hanem az egész szigeten is. Bracon sok kőből készült menedékhelyet láthatsz, amely kerek alappal és kupolával rendelkezik. Ez feltételezhetően azért lehet, mert a történelem előtti időszakban a házak valahogy így nézhettek ki.