stockholm

Stockholm és Svédország Sokoldalúsága

Svédország a skandináv országok egyik egzotikuma, ami földrajzi elhelyezkedése miatt az egyik legegyedibb európai ország.

A déli partok mentén fehér, homokos tengerpart, a délkeleti részeken esős, szeles idő, míg az északi régiókban a sarki fény, valamint a féléves sötétség és hó, vagy a féléves világosság és a végeláthatatlan túraútvonalak vonzzák nemcsak az utazókat, de a helyi lakosokat is.

Már önmagában a főváros is az egyik legegyedibb város a maga módján nemcsak Európában, de Skandináviában is. Stockholm ugyanis 14 kisebb nagyobb szigetből tevődik össze, amit összesen 57 híd kisebb-nagyobb híd köt össze oly módon, hogy a modern üzleti negyed, valamint a történelmi belváros is mindössze 15-20 perc alatt elérhető biciklivel.

stockholm

Stockholmot jól jellemzi a természet közelsége is. A városban számos park fedezhető fel, többek között a belváros szélén elhelyezkedő Hagaparken, ami egy kisebb erdő méretét veszi fel, tavakkal, valamint saját vadvilággal egybevéve, ugyanis nem meglepő, ha egy-egy őz keresztezi a park sétaútvonalait.

A belvárosi kikötőtől keletre pedig egy egészen más típusú természet nyílik meg, az archipelágó. A belvárosból komp távolságra helyezkedik el a svéd szigetvilág, ami több mint 3000 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába. Ezek közül az egyik leghíresebb Vaxholm, ami közkedvelt hétvégi úticél nemcsak az utazók, de a helyiek számára is.

Stockholmban a természet mellett a kultúra is különböző szinteken mutatkozik meg. Itt található ugyanis a híres Haymarket Hotel, valamint a Concert Hall, ahol minden évben átadják a Nobel díjakat. Ilyen szempontból Stockholm egyik másik ikonikus épülete a City Hall, ahol a díjátadó után a Nobel bankett és bál is megrendezésre kerül, ugyanúgy minden évben.

stockholm Gamla Stan
Stockholm Gamla Stan negyed

Stockholm legnagyobb látványosságai közé tartozik még a Gamla Stan negyed, ami a város szíve és egyben történelmi központja is. Itt a középkori szűk kis utcák, skandináv stílusú épületek jóformán labirintusként működnek, ahol órákat barangolhat minden odalátogató. Itt található a királyi palota is, ami belülről is megtekinthető.

Stockholm közvetlen közelében, mindössze 10 kilométerre a belvárostól helyezkedik el a svéd királyi család nyári rezidenciája is, ami közvetlen kerékpárúton könnyen megközelíthető. A királyi rezidencia mellett pedig mindenképp érdemes megnézni az UNESCO világörökségbe tartozó Chinese Pavilion-t is.

Stockholm Drottningholm
Drottningholm: A svéd királyi család rezidenciája

Stockholm emellett számos további interaktív múzeummal, mint pl. az Abba múzeum, szórakoztatja a látogatókat. A múzeumok iránt érdeklődőknek pedig mindenképp kötelező ellátogatni a Fotografiska, valamint a Vasa múzeumba is, ahol történelmi, illetve modern kiállítások is várják a látogatókat.

Nagyon sokan viszont azzal a konkrét céllal utaznak a svéd fővárosba, hogy onnan tovább utazzanak északra a sarki fény felkutatása után.

Stockholm belvárosi repülőtere a Bromma Airport hetente több járatot is kínál, amivel mindössze másfél óra alatt az északi régióba utazhatunk. A közkedvelt északi úti célok közé tartozik Luleå, Kiruna, valamint Abisko is.

Kiruna a téli és a nyári hónapokban is lélegzetelállító látványt nyújt a látogatóknak.

Lappföld
Lappföld

Ezek a városok pedig Stockholmból vonattal is könnyen, akár átszállás nélkül is megközelíthetőek. A sarki fényt pedig novembertől egészen március közepéig szinte bármelyik este kifoghatják az utazók, amennyiben tiszta az ég.

Amíg télen az északi területekre sötétség és hó, addig nyáron majdnem 24 órás világosság és végeláthatatlan túraútvonalak fedezhetőek fel.

Az északi táj így az év bármely időszaka alatt egy új kalandot, valamint kihívást is jelenthet bárki számára.

Az extrémebb turizmust, vagy az autós utakat kedvelők pedig kifejezetten élvezhetik a tavaszi és nyári északi svéd utakat, ugyanis igen gyakori autóval észak Svédországból Norvégia hegyei felé venni az irányt, ahol hihetetlen tengeri és hegyi látvány tárul bárki szemei elé.

északi fény

Azonban, ha kezdésnek inkább a skandináv városok felé vennénk az irányt egy felfedezőtúra alatt, akkor azt is érdemes tudni, hogy Stockholmból Koppenhága és Oslo mindössze 4-5 óra vonatútra, míg Helsinki, Tallinn és Riga közvetlenül komppal is megközelíthető.

A stockholmi utak alatt érdemes megnézni a metróállomások különböző stílusát is. A központi vasútállomásnál már látható a különleges dizájn.

Bármerre is vegyük az irányt és bármivel is utazzunk, a látvány és a kaland biztosan garantált Skandináviában. Abban az esetben, ha a hajó, vagy vonatutak alatt pedig a látvány nem nyűgözné le az utazókat, akkor pedig mindig élvezhetjük a modern vonatok és kompok kényelmét, ahol a biztosított fedélzeti internetnek köszönhetően akár Netflix sorozatok, vagy éppen a kedvenc sportfogadásainkat is elvégezhetjük például egy gyors bet365 regisztrációt követően.

A humort félretéve Stockholm és Svédország minden bizonnyal egy olyan állomás, ahol az egyes részeken néha akár egy egészen más bolygón is érezhetjük magunkat.
Fotók: pixabay.com