Soponya Zichy-kastély

Soponya Zichy-kastély

A kastélyt egy korábbi, L alaprajzú épület kibővítésével alakították ki 1772-73-ban. Az ekkor létrejött földszintes épület néhány részlete, igényesen faragott kő ajtó- és ablakkeretek ma is láthatók a kapualjtól délre eső folyosószakaszon.

A kastély jelenlegi arculatát a gróf Zichy János nevéhez fűződő, 19. század eleji átépítés során nyerte el. Tervezője Pollack Mihály volt, a munkálatokban részt vett a dégi kastély átépítésén közreműködő székesfehérvári Glas építőmester is.

Az 1826-ig elhúzódó munkák során az U alaprajzú, földszintes kastélyra emeletet építettek, az épületbe főlépcsőház, a homlokzat elé pedig középrizalit került. Keleti oldalához oszlopos-boltozatos istállószárnyat toldottak, s a homlokzatok klasszicista architektúrát kaptak.

Főhomlokzatán a széles középrizalitot háromtengelyes, oszlopos erkély hangsúlyozza. Az épületbelső udvari folyosós elrendezésű, a központi elhelyezésű kapualjból jobbra és balra kőballuszteres lépcső vezet az emeletre.

A kastély angol stílusú parkja már 1836-ban ismert volt, területe 37 hektár. A nagy méretű, klasszicista kastély hatalmas lépcsőháza igazi különlegesség. A kerti homlokzatát jellemző ünnepélyesség jelentős részt a tekintélyt sugárzó erkélynek