Sarti

Sarti

Sarti Sithonia kerületébe tartozik és 135 km-re található Thessaloniki városától. A Sithonia-félsziget keleti részén, az Égei-tenger partján fekszik. Sarti egy kis település, amely kiemelt turista paradicsom, nem csak a magyarok számára. Sekély és tiszta vize Görögország egyik rejtett paradicsoma. A Sithonia-félsziget Görögország legtisztább tengervízével és levegőjével rendelkezik, mivel az egész területén nem üzemelnek környezetre káros gyárak, vagy más ipari épületek. Sarti minden évben kiérdemli a világos kék színű zászlót, mely csak a legtisztább vizű területeknek jár.

Sarti partja kristálytiszta, lassan mélyülő vízzel rendelkezik, amely talán az egyik legjobbnak is nevezhető egész Görögországban. Sithonia legnagyobb strandjával tudhatja magáénak Sarti, megközelítőleg 3 kilométer hosszú, ami a vendégek számára kényelmes pihenési lehetőséget kínál, még a nagy számú turista sereg idején is. A népszerű turista paradicsom leginkább a családosokat vonzza, hiszen a partok nagy részét gyerek központúvá lett formálva. A nem messze található Athos hegy mesés napfelkeltét kínálhat, amelyet érdemes elcsípni egy szép reggelen, melyet érdemes betervezni. A látogatók számával nincs gond, évente több tízezer ember látogat a városba, hogy kipihenje a munka fáradalmait és megfeledkezzen a hétköznapi problémákról. Minden megtalálható itt, ami szükséges ahhoz, hogy remek legyen a nyaralás: remek strandok, éjszakai élet, történelmi műemlékek és szeretni való helyiek.

Sarti

Sarti megközelítése

Sartit leginkább autóval ajánlatos megközelíteni, de sokan próbálkoznak meg a Thesszaloniki-ig repülő, majd onnan taxival busszal buszozás Sarti városába. Én nem ajánlom, mert ezzel a tortúrával veszítesz egy napot, hiába tudsz jegyet foglalni oda vissza akár 16 ezer forintért. Taxit 150-200 euró környékén találhatsz, aki hajlandó téged elvinni Sartiba a repülőtérről. Ha utána számolgatunk, akkor repülőjegy, taxi oda-vissza, ami nem kevés pénz és szervezkedés. Többet ér az, ha autóval veselkedsz neki a hosszú útnak, vagy egy szervezett útra fizettél be. A szervezett utakról elég sok rosszat hallok, mivel emberbe se veszik a magyar turistákat az utazási irodák. Ha (sajnos) kifogod akkor nem csak a nyaradat tolják el, hanem egy életre megutálhatod Sarti-t, amit valljuk be nagyon szomorú lenne, tekintve a hely szépségét.

Így marad az autókázás.

Sarti

Sarti látnivalók

 Természetesen ha Görögországba mész és közel van egy tengerparti rész, akkor látni akarod a tengertot, ez természetes, viszont nem mindegy melyik részét látod az országnak. Sarti minden évben megkapja a világoskék zászlót és strandját Görögország 10 legjobb strandja közé sorolják. A Sarti Chalkidiki a 6. helyen szerepel ezen a listán és ezért megkapta a “világoskék medált” is. A tiszta víz és az arany homokos tengerparton természetesen a vízi sport szerelmesei is el vannak kényeztetve. Vízisí, szörfözés, banánozás csak pár olyan sportolási lehetőség amelyet megtalálhatsz Sarti-ban. De a part menti bároknál is nagy az élet, így akár egy koktélt szürcsölgetve is nézheted ezt az idilli tájat.

Kavourotripes (vagy Narancspart, 10 kilométerre található Sartitól) gyönyörű strandja a földi mennyország képét testesíti meg. Az itt található öböl szürke sziklaalakzatai mellett feltűnhet számunkra egy meseszép sellő is, melyet úgy véstek a sziklákba és a környék nevezetességei között is kiemelt figyelmet kapott. Ha már megmártóztál a tengerben és látni akarod a várost, akkor bérelj egy biciklit vagy egy robogót és járd be a falucskát, ismerd meg a helyi nevezetességeket. Sartiban találhatsz idegenvezetőket és turistáknak szervezett városnézést is, melyekkel gyorsan megismerkedhettek a helyi nevezetességekkel és mehettek vissza fürödni. Ha mégis hosszabban szeretnél foglalkozni a környék nevezetességeivel, akkor ajánlom számodra az egy napos hajó túrát az Athos hegy körül. Először elvisznek Ormos Panagias-ba, majd innen egy 900 személyt szállító hajóval(amit legalábbis ennyinek állítanak be, viszont 200 ember is szűkösen fér el rajta) járhatod be a környéket. A félszigeten számos kolostor található, mely nagy része több száz éves. A városban természetesen a fő utcán megtalálhatod a helyi árusokat is, akik a szuveníreket, ékszereket, és helyileg készített árukat próbálnak eladni a turistáknak.

Sarti

Délutánonként. ha a kedved is úgy hozza, akkor sétálj át Metochiba, amely 500 méterre található a falutól. Ha eljön az este, akkor teljesen megváltozik Sarti képe. A főbb terek kávézóit ellepik a turisták és az utcai árusok megjelennek a forgalmasabb területeken. Ha lemész a parthoz, akkor az asztalokon gyertyákat fedezhetsz fel amellyel a romantikus turisták nagy részét a part menti éttermekhez tudják csalogatni.

 Az éjszakai élet meglehetősen modern, hiszen itt is megjelentek a klubok és a bárok, melyek a turisták minden igényét ki tudják szolgálni.

Sarti-n lehetőséged van búvárkodni is. A tiszta víz remek lehetőséget kínál a snorkerezéshez is, hiszen nem kell lemerülnöd, hanem egy szemüveggel és egy snorkellel már csodálhatod is a nagy látótávolságú tenger élővilágát és természeti adottságait.

Programok és árak

A Blue Lagoon 29 euró
Görög est 28 euró
Az öszvértúra 20-27 euró
Kalózhajó túra 28 euró
Sithon körüt thessaloniki 22
Narancspart 6 euro

Toroneos/ Keri Kaiki teknősles 30 euró
Meteora 35 euró (5-5 óra út)

Amouliani hajókázás 22 euró

Sarti

Sarti ófalu és üdülőfalu

Sarti faluja megközelítőleg 2000 embernek add otthont, viszont nyaranta a város népessége meghaladja a 25 ezer főt. A falu lakosai elsősorban a turistákból élnek, így nyaranta éjjel-nappal dolgoznak, hogy ne kelljen nélkülözniük az enyhe tél folyamán. Viszont van aki mezőgazdasággal, vagy halászattal foglalkozik, így a turisták a helyi halakból készült ételeket is megkóstolhatják. A falu maga nem kiemelt turista látványosság, így az ófalu és az üdülő falu se különbözik a többi környékbeli városétól, viszont a környék látnivalói és természeti adottságai miatt remek turista célponttá tudta kinőni magát.

Sarti

Sarti szállásBooking.com

Sarti időjárása

Sarti időjárása tipikusan tükrözi a mediterrán éghajlatot. Enyhe, kevés csapadékkal rendelkező ősz és tél, míg a nyarak meglehetősen melegek. Évente 3000 napsütéses órát szoktak számolni a környéken. Telente átlagosan még mindig fagy feletti hőmérsékletet szoktak mérni az időjárás-jelentők. Ha Sarti az utazásod célja nyáron, akkor ne aggódj az időjárás miatt, hiszen nagyon kívánni se lehetne kellemesebb időjárást a nyaralásodhoz.

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb 9 11 14 19 24 29 31 31 27 21 15 11
Legalacsonyabb 1 2 4 7 12 16 18 18 15 11 7 3