Rethimno

Rethimno

Habár Rethimno kevésbé olyan népszerű, mint Chaina, Kréta egyik legjelentősebb turisztikai és történelmi városa. Bájos zegzugos utcácskákból álló óvárosa gyalogosan is jól bejárható, és talán leghangulatosabb része a kávézókkal, tavernákkal rendelkező kis velencei kikötő. A dombon magasodik a masszív velencei erődítmény a Fortezza. Rethimno-tól Heraklion nemzetközi repülőtere 80 km távolságra, Chania nemzetközi repülőtere pedig 56 km távolságra található.

Kréta a Földközi-tenger térségének ötödik legnagyobb szigete. Rethimno (Rethymnon) Kréta nyugati felén található, a Rethimno régió legjelentősebb turisztikai és történelmi központja. A főváros Heraklion és Chaina között fekszik nagyjából félúton.

Rethimno

Rethimno legszebb látnivalói

A 35 ezer fős nagyváros hangulatát nagyban meghatározza a különböző építészeti stílusok keveredése, hiszen gyakran figyelhető meg, hogy a pasztellszínű velencei házakat a törökök a későbbiekben fa erkélyekkel egészítették ki. Mindezek együttesen egy vibráló mediterrán várost alkotnak, a tengerparti sétányán lévő szabadtéri kávézókban és ajándéküzletekben éjszaka is pezseg az élet. Érdekessége a városnak, hogy a közelmúlt szállodafejlesztései főként nem a belvárosban, hanem a part menti elővárosokban létesültek, viszont az óvárosi velencei épületekben számtalan luxusszálloda is található.

Rethimno óvárosa

Rethymnon képeslapra illő bájos óvárosát a modern városrész veszi körül, nevezetes arról, hogy napjainkban is őrzi az oszmán, a krétai és velencei építészet sajátos keverékét.  Az épületek jelentős része velencei uralom alatt épült, miután 1204-ben meghódították Krétát. A házak többsége ma is kitűnő állapotban áll. Az óváros keskeny sikátorai és a kis velencei kikötője egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújt, ahol a hangulatos üzletek és hagyományos krétai ételeket kínáló tavernák idilli mediterrán hangulata rabul ejti az idelátogatókat.

Rethimno

Az óváros ékessége a Rimondi-kút, amely szintén a velencei időkből, a 15. századból maradt fenn, egykor a város vízellátásában volt nagy szerepe. Ősi korinthoszi oszlopok veszik körül a három oroszlánt, amelyek szájából folyik ki a víz. A Rimondi-kút mögött lévő sikátorokon keresztül lehet a dombon lévő Fortezza-erődhöz eljutni.

Régi kikötő

Rethimno modern kikötője mellett fennmaradt a régi velencei kikötő is, amely az egyik legvonzóbb területe a városnak. A kikötőben sétálva érdemes megfigyelni a loggiát, amely szintén a Fortezzával egy időben épült, és velencei kereskedők és lovagoknak volt a találkozóhelye. A kis velencei kikötő nevezetessége még egy 13. századi hullámtörő és a 17. századból fennmaradt világítótorony.

Fortezza-erőd

A városközpont közelében a Paleokastro dombon található a 16. században épült Fortezza-erőd, amely uralja Rethimno látképét, gyönyörű panorámát kínál az óvárosra és a tengerre.

Rethimno

Az erődöt 1573-1580 között építették a velenceiek, egyrészt a török invázió elleni védekezésre, másrészt , hogy menedéket nyújtson a helyiek számára, ha az ellenség elfoglalja a várost. A hatalmas erődítményt ezért erős bástyákkal látták el.

Neratze és a Kara Musza pasa mecsetje

Rethimnoban nem csak a velencei épületekben gyönyörködhetünk, számos minaret is található, amelyek Kréta 250 éves török uralma alatt épültek.

Rethimno

Nevezetes látnivaló az 1646-ban épült Kara Musza pasa mecsetje, amelynek bejáratát egy kis szökőkút díszíti: ima előtt itt tudtak a hívek tisztálkodni. Másik jelentős mecset a városközpont közelében lévő 1600-ban épült Neratze mecset, amelynek 27 méter magas minaretje jellegzetes képe a városnak. Napjainkban vallási épületként nem működik, viszont különböző zenei eseményeknek ad otthont.

Legszebb strandok Rethimno-ban és környékén

A város strandjai a kikötőnél a központtól húzódnak több kilométer hosszan. A part aranyhomokos, a víz lassan mélyülő, és egészen nyár elejétől szeptember végéig zsúfolt a kellemes krétai éghajlat miatt. A partszakaszon napágyak és napernyők sorakoznak.

Rethimno-tól alig 36 kilométerre délre fekszik a Kréta szerte híres Preveli strand. Érdekessége, hogy két meredek domboldal között húzódik és egy édesvízi folyó szeli át és a meredek sziklás hegyoldalról gyönyörű panoráma nyílik a Líbiai-tengerre.

Preveli beach

A folyópart melletti részen lévő pálmafák miatt az ember úgy érzi, hogy egy zöld oázisba csöppent. A partszakasz a fokozottan védett területek közé tartozik. A tengerpart apró kaviccsal borított, ugyanakkor a görög sziklás strandok jellegeit és hordozza, ezért a megközelítéséhez mindenképp ajánlott megfelelő lábbelivel készülni.