Rab sziget utazás Rab sziget az Adriai tenger egyik legszebb szigete, 22 km hosszúságú. Az időjárására jellemző, hogy a nyarak rendkívül melegek, a telek viszont enyhének mondhatóak. A turisták nagyon kedvelik ezt a szigetet, hiszen itt található Horvátország legnagyobb strandja, aminek a neve Paradicsom-part. Itt közel két kilométer hosszú partszakaszon strandolhatnak a lubickolni vágyók, a higiénés viszonyok teljesen rendben vannak és a víz is sekély, így ideális kisgyermekes családoknak is. Strandolni májustól októberig lehet, hiszen a víz hőmérséklete rendkívül kellemes. A strandok többségén a part homokos, ráadásul több helyen vannak nudista strandok is.

Rab sziget utazás

Rab sziget az Adriai tenger egyik legszebb szigete, 22 km hosszúságú. Az időjárására jellemző, hogy a nyarak rendkívül melegek, a telek viszont enyhének mondhatóak. A turisták nagyon kedvelik ezt a szigetet, hiszen itt található Horvátország legnagyobb strandja, aminek a neve Paradicsom-part. Itt közel két kilométer hosszú partszakaszon strandolhatnak a lubickolni vágyók, a higiénés viszonyok teljesen rendben vannak és a víz is sekély, így ideális kisgyermekes családoknak is. Strandolni májustól októberig lehet, hiszen a víz hőmérséklete rendkívül kellemes. A strandok többségén a part homokos, ráadásul több helyen vannak nudista strandok is.

A sziget több települést foglal magába, itt található: Rab, Banjol, Barbat, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit és Supetarska Draga is. Rab szigetére hajóval vagy komppal tudunk eljutni és ha erre járunk, érdemes szétnézni. A szigeten rengeteg templomot, kolostort tudunk felfedezni, lehetőségünk van sportolni vagy strandolni is.

Rab

A Rab sziget fővárosa az ugyanerre a névre hallgató, félezer lakosú Rab. Fontos látványosság a négy román harangtorony, amelyek közül kettőbe fel is lehet menni, innen pedig csodálatos a rálátás a tengerre. További látnivaló még a Tengeri kapu, a Hercegi Palota, a Szent András templom, a Nagyboldogasszony székesegyház, és érdemes megnézni a Szent János Evangélikus templom és monostor romjait is.

A városban betonozott strandokon múlathatjuk az időnket, nyári hónapokban pedig rendezvényeken is részt vehetünk. Ilyen rendezvény például a fíjera nevű ünnepség, amikor is a helyiek beöltöznek különféle vitézi ruhákba, és vitézi játékokkal szórakoztatják az érdeklődőket.

rab

Lopar

Lopar Rab várostól 14 m-re található. A település 22 homokos stranddal büszkélkedik, ebből 3 nudista. Itt található a sziget legnagyobb strandja, a Paradicsom-part is, amely ideális kisgyermekes családoknak is, hiszen a víz sekély, és nem mélyül hamar.

A környezet rendkívül érdekes, hiszen hazánkban nem honos növényeket tudunk megtekinteni természetes élőhelyükön.

Lopar számtalan sportolási lehetőséget kínál a turistáknak a búvárkodástól kezdve a teniszezésig minden korosztály megtalálja a számára ideális sportot.

Ha itt járunk, érdemes megnézni a hely két templomát is: a Szent Szűz Mária templomot és a Keresztelő Szent János templomot is.

Lopar paradicsom strand

Supetarska Draga

Supetarska Draga érdekes nevét a helyiek adták az egykori Szent Péter monostor papjainak tiszteletére. A Rab sziget ezen településén is lehet válogatni a homokos és kavicsos strandok közül, és szintén számtalan lehetőséget kínálnak a helyiek a sportolásra. Látnivaló a Szent Péter Bazilika, hiszen a harangtornyában található Horvátország legrégebbi harangja.

Supetarska Draga

Kampor

Kampor garantáltan rabul ejti majd minden turista szívét. Itt a helyiek elsősorban halászattal és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, így a környező éttermekben lehetőség nyílik a finomabbnál finomabb halételek megkóstolására. A látnivalók közé sorolható a Szent Eufémia ferences monostor, ami gyönyörű környezetben helyezkedik el.

Kampor

Suha Punta

Suha Punta igazán festői környezetben helyezkedik el, hiszen a Dundo-erdő fenyvesei veszik körbe. Számtalan turistaút megy keresztül a településen, így mindig összefuthatunk valakivel, aki éppen egy-egy nevezetességhez igyekszik a környező településekre.

Suha Punta

Mundanije

Mundanije nincsen közvetlenül az Adriai-tenger mellett, így nem sok turistával futhatunk össze a településen, azonban a kerékpárosok nagyon szeretnek erre túrázni, ugyanis innen hamar el lehet jutni a Rab sziget legmagasabb csúcsához, a Kamenjak-hoz.

Mundanije

Banjol

Banjol jellegzetessége, hogy négy tengeröböl található a tengerparton, ahol lehetőség nyílik a fürdőzésre. A település nagyon közel van Rab városához, a két település majdnem összenőtt, így hamar át lehet sétálni az egyik helyből a másikba.

Banjol

Palit

Palit a Rab sziget legfiatalabb települése, Rab és Banjol között található. Rendkívül híres a Poslovni Centar nevű bevásárlóközpontja, de találhatunk itt köves strandot is, ha fürdőzésre vágyunk. Éhen biztosan nem maradunk, hiszen nincsen hiány éttermekben és pizzériákban sem.

Palit

Barbat na Rabu

Barbat na Rabu-ban a helyi lakosok állattartással és növénytermesztéssel foglalkoznak, valamint a turistaforgalomból élnek. Lehetőség van vitorlázásra, vízisízésre, szörfölésre vagy strandolásra is. A település közelében van egy ókeresztény templom maradványa, amit feltétlenül érdemes megtekinteni.