pula

Pula nyaralás

Pula az Isztria legismertebb városa. Épségben megmaradt amfiteátruma mára Horvátország és az üdvözlő képeslapok nélkülözhetetlen kelléke lett. Pula sajnos nem igazán nyaralási Kánaán. Zsúfolt és erős közlekedés jellemzi a várost, sok dugóval. A római kori műemlékeken túl sok szépség sajnos nem nagyon fedezhető fel, mivel Pula inkább ipari város, mint turisztikai. Itt található az Adria egyik legnagyobb hajógyára.

A pulai Colosseum

Pula leglátványosabb műemléke a város közepén található amfiteátrum. Parkolni az amfiteátrum előtt lehet. Nyáron általában tele vannak ezek az utcai parkolók és a parkolásért fizetni kell. Ha nem találnák parkoló helyet, akkor az amfiteátrum előtti utcán hajtsunk tovább. Egy park mellett visz majd az út. Érdemes továbbhajtani a park mellett mert a park végén, a panelházak előtt nagy és ingyenes parkolók vannak. Itt kényelmesen nyomorgás nélkül is le tudjuk tenni a kocsinkat.

pula arena

Az amfiteátrumot az I. században kezdték el építeni a rómaiak. Fénykorában 23.000 néző befogadására volt alkalmas. Nagyobb, szebb és épebb, mint a római Colosseum. Az amfiteátrumot körbe lehet sétálni. Érdemes felsétálni hátra a dombtetőre, mert nagyon szép kontrasztos ahogy a mélykék Adria előtt ívelnek az amfiteátrum fehéres mészkő boltívei. Az amfiteátrum körbejárása ingyenes, míg belső részek megtekintéséért fizetni kell.

További látványosságok: sétáló utca, diadalív, erőd

Az amfiteátrum körbesétálása és agyonfényképzése után a második, a park felőli forgalmas utcán (Amfiteatarska ulica) haladjunk tovább. Elérkezünk egy kis térre, ahol Pula 3 dimenziós terepasztalát láthatjuk. Itt is megcsodálhatjuk még egyszer az amfiteátrumot, majd induljunk el felfelé, az erőd felé.

Rövid séta után, jobbra egy romos elkerített római műemléket fedezünk fel. Ez volt a régi római színház. Sétáljunk csak tovább, mert a színház úgyis le van zárva, nem látogatható, csak a kerítés mögül lehet találgatni, mi lehet bent.

Ezen a Sveti Ivana utcán továbbhaladva elérünk a tavernákig, a kávézósorig. Itt jobbra lesz egy lépcső felfelé (itt már jelzik az erődöt). Menjünk fel a lépcsőn és kövessük a kacskaringós felfelé vivő utat. Tikkasztó melegben hosszú és nehézkes sétának fog tűnni, mire felérkezünk az erődig. Az erőd megtekintéséért szintén fizetünk kell.

pula

Fotózás az erőd falán. Háttérben sajna mindig ott lesz a hajógyár

Miután beértünk az erődbe egy kis tér fogad. Itt ágyuk és a délszláv háborúból megmaradt fegyverekből készült kompozíciót láthatjuk. Sétáljunk fel a falakra és járjuk be az erődöt. Miközben körbejárjuk a várfalakat számos kiváló lehetőség nyílik arra, hogy még az amfiteátrumnál is több fotót készítsünk. Csak hajrá! 🙂

Ha kivégeztük az erődöt, akkor ugyanazon az úton, ahol feljöttünk, sétáljunk visszafelé. Az óvárosba leágazó kis sikátorok bármelyikén lesétálhatunk. Ha rajta maradunk az úton, akkor a Sergius diadalívjéhez és a kávézósorhoz jutunk le. Érdemes egy kis lazítással, kávézással, nézelődéssel befejezni pulai sétánkat.