Primosten

Primosten

Primosten egy kis város Sibenik és Split között. Az óvárosa egy kis szigeten található, amely össze van kötve a szárazfölddel. Primosten az érdekes építészeti stílusával, csodálatos partszakaszaival és kristály tiszta vízével vonzza a turistákat a világ minden pontjáról. A múltban a kisváros lakossága elsősorban szőlő- olívatermesztésből és halászatból élt, de napjainkban a városka elsődleges bevételi forrása a turizmus lett. A város egyedi turista célpont a világon, így nem kérdéses, hogy több százezer turista tér ide vissza minden évben a nyári szezon alatt.

Primosten történelme

Primosten a régi dokumentumokban első alkalommal az 1564-es Capusta Cista-ban említették. Régen a szigetet egy nagy kőfal és torony védte, majd technológia fejlődésének köszönhetően a 16. században egy elmozdítható híd kötötte össze a szárazföldet a faluval (szigettel). Későbbiek folyamán a sziget és a szárazföld közötti részt feltöltötték és így egy félsziget lett belőle.

Primosten

Primosten strandjai

A Velika Raduca strand a Raduca-félszigeten található. A strand kavicsos és remekül megközelíthető a tenger is, így ideális lehet kisgyerekes családok számára is. A strandok a félszigeten meglehetősen népszerűek és a helyiek is előszeretettel járnak ezekre a részekre úszni. Természetesen ez azzal jár, hogy nyaranta hatalmas a tömeg, kevés a hely, kevés a parkolóhely, viszont a nap az mindig süt. A strand kínálata között szerepel öltöző, zuhanyzó, wc, számos bérelhető napágy és napernyő. Mivel a strand környéke a város legnépszerűbb szakasza, így mindenki számára előszeretettel látogatott, ezért a hotelek nagy része ide épült számos más szórakoztató épülettel együtt. Ha megéheznél vagy csak beülnél valahova iszogatni egy kis hűsítőt, akkor sem kell messze menned, hiszen rengeteg kávézó és étterem található a környéken.

A Velica Raduca mellett ott van még a Mala Raduca strand, ami a második leghíresebb strand Primosten városában. Itt nincs sok épület úgy, mint a Velica-nál, viszont nincs messze a két strand egymástól, tehát gyorsan át is lehet sétálni a másik strand területére. Itt egy trambulin található gyerekek számára és egy kávézó.

Primosten

Primosten szállás

Primosten szállás ajánlatok

Primosten éttermei

Primostenben számos étterem és taverna kapott helyet, melyek leginkább a dalmát konyhát részesítik előnyben. Ha szeretnél halat vagy különleges húsos ételeket enni, akkor a Toni tavernát ajánlom. Amennyiben a gyors kajákért, pizzáért vagy az olasz kajákért vagy oda, akkor sem lehet okod panaszra, hiszen meglehetősen széles választékot kínál a város a turistáknak.

Primosten látnivalók

Primosten 25 kilométerre található Sibenik-től, Horvátország legrégebbi adriai-tengerpart menti településétől. Ebből kifolyólag számos történelmi látnivalóval rendelkezik a város és meleg szívvel ajánlom, hogy látogass el Kresimir király városába.

A Primosten-ből az utazási irodák a következő helyekre kínálnak utazásokat:

  • egy napos túrát Dubrovnik-ba
  • Medjugorje és Mostar városába
  • tengeri hajós kirándulások
  • Krk Nemzeti parkba
  • A Plitvicei Nemzeti Parkba
  • Kornati Nemzeti Parkba

Amit még érdemes meglátogatnod a környéken: Rogoznica óvárosa és a Rogoznica mellett található Zmajevo oko-tó (Sárkány szeme-tó).

Primosten

Primosten vásárlás

Primostenben számos szupermarket áll a rendelkezésedre a nyári szezon minden napján egészen a késő esti órákig. A város központban halpiac, zöldséges piac, számos szuvenír bolt, gyógyszertár és posta is található.

Primosten éjszakai élete

Ha Primostenben nyaralnál vagy esetleg egy éjszakát itt töltenél akkor azt javasolom neked, hogy látogass meg egy tengerre és óvárosra néző kávézót elsőnek, hogy újult erővel vethesd bele magad az éjszakába, majd éjszakai bulizásképpen az Aurora disco lesz a neked való hely. Az Aurora az egyik legrégebbi és leghíresebb disco a környéken, így a szezon alatt sokan járnak ide bulizni.

Primosten megközelítése

Budapesttől 704 kilométerre található Primosten 6 óra és 15 perc alatt tehető meg az autópályán. Az M7-es autópályán haladj Letenyéig, onnan pedig tovább Zágráb felé. Horvátország fővárosát az elkerülőn kikerülve haladhatsz az A1-es autópályán egészen a sibeniki leágazásig. Sibeniktől az E65-ös út visz téged Primosten irányába.

Primosten térkép

Primosten időjárás

Primosten időjárása meglehetősen kellemes magyar szemmel nézve, hiszen az Adriai-tenger partján található. Primosten időjárása sokkal inkább barátibb a nyári hónapokban, mint a magyar, nem mellesleg egy karnyújtásnyira van a tenger. A mediterrán klíma tökéletes lehet a turisták számára, hiszen nyaranta a hőmérséklet 30 fok körüli, míg telente csak nagy ritkán közelíti meg a fagypontot.