Prédikálószék-kilátó

Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék hegycsúcsa az egyik legkedveltebb turisztikai célpont a természetjárók körében, évente több százezren látogatnak a térségbe gyönyörködve a Dunakanyar panorámájában. A csúcson lévő kilátót 2016-ban adták át, is érintetlenül hagyva az eredeti kilátópont természetes képződménytét. A környéken olyan népszerű kirándulóhelyek találhatók meg, mint a Vadálló-kövek, vagy a Rám-szakadék.

A Prédikálószék és látnivalói

A Prédikálószék a Visegrád környéki hegycsoport (Pilis – Visegrádi-hegység) legmagasabb tagja, egy hatalmas vulkáni eredetű andezit szikla, amelynek legmagasabb pontja 639 m, a neve valószínűleg a szószékre emlékeztető formájából ered. Nem véletlenül az egyik leglátogatottabb kirándulóhely, hiszen a magasból páratlan kilátás nyílik az alatta kanyargó Dunára. Egyik oldaláról Visegrád látható a Fellegvárral, és a Salamon-toronnyal, míg a túlsó oldalán a Börzsöny hegycsúcsai magasodnak, ugyanakkor olyan népszerű célpontok, mint a Vadálló-kövek különleges alakú sziklaformái, vagy a Rám-szakadék is elérhető közelségben vannak. A csúcson található egy tisztás, amely mellett egy fa kereszt áll. A Prédikálószék és a Vadálló-kövek egyaránt a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területei, és a Bioszféra Rezervátum magterülete.

Prédikálószék-kilátó

A Prédikálószék-kilátó 2016-ban került átadásra, a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján.

Prédikálószék-kilátó

A kilátó beton alapon álló, 12 m magas faépítmény, amely három, felfelé haladó és egyre szélesedő teraszból áll. A különböző szintekről felfelé haladva fokozatosan tárul fel a Dunakanyar szédületes panorámája. Érdekessége még a szintenként elhelyezett, kézzel festett fa táblák, amelyek a térség jelentős királyait ábrázolják. A tetején 2 db webkamera található, emellett ingyenes Wi-Fi kapcsolat érhető el a környéken. A kilátó környéke ideális piknikezésre, hiszen tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is találhatók.

A Prédikálószék megközelítése

A Prédikálószék a Visegrádtól öt km távolságra lévő Dömös falu irányából érhető el, amely Esztergom, és Budapest felöl autóval, vagy autóbusszal könnyedén közelíthető meg. A falu katolikus templomától a piros jelzés, a parkoló felől pedig a zöld sáv mutatja a túra kiindulópontját, a Király-kút utcát. Innen egy darabig párhuzamosan fut a három jelzés (zöld, piros és sárga), és miután elhagytuk a falut, a Malom-patakon átkelve a patak mentén haladhatunk tovább. A Szentfa-kápolna után haladjunk balra a piros háromszög jelzést követve, először a Vadálló-kövekhez, majd azt követően érhetünk el Prédikálószékhez. A terep nehéz, és hosszú,- legalább 2 órás gyalogút, és nagy szintkülönbséggel kell számolni.

Forrás: Parkerdo.hu