porec

Porec

Az Adria egyik gyöngyszeme az Isztriai –félsziget nyugati, középső részén helyezkedik el, nem messze Rovinjtól és a Limski fjordtól.

Kellemes éghajlata, és ókori, középkori műemlékei miatt a Horvátországba utazók egyik legkedveltebb úti célja. Nyáron a turisták ellepik nyüzsgő kis utcáit, a kávéházai, tavernái zsúfolásig megtelnek.

porec

 A városka idegenforgalmi értékét növeli kellemes és igényes strandjai, amelyek a belvároshoz közel, és a városon kívül is vannak, és Óvárosában a korai velencei erődítmények között lehet barangolni.

Euphrasius bazilika

Óvárosában számos látnivaló található, ebből a leghíresebb az Euphrasius bazilika, amely Világörökségi címet visel. A templomot, egy római kori szentély alapjaira építették a 6. században. A bazilikához tartozik a katedrális mellett lévő előcsarnok, a keresztelő kápolna, és az egykori püspöki palota. A templom mozaikdíszítése miatt a bizánci templom építészetének egyik legjelentősebb műemléke az országban. A mozaikok színvilága is külön érdekesség: az aranyalapzaton meleg barna és elefántcsont színű kövek és gyöngyházak pompáznak. A bazilika legszebb részének a templom kupoláját és belsejét tartják a bizánci festményei miatt.

porec euphrasius bazilika

Nyitva tartás

Január-február : 09:00-16:00 , szombat zárva,

Március:09:00-16:00, szombat 09:00-14:00, április-június és szeptember:09:00-18:00, július- augusztus09:00-21:00, október 09:00-17:00, november-december: 09:00-16:00, szombat 09:00-14:00

A komplexum zárva van vasárnaponként, katolikus egyházi ünnepeken.

Jegyár

 A belépőjegy ára felnőtteknek 50 kn, diákoknak és gyerekeknek 25 kn

Marafor tér

Az 1. században épült tér, és a körülvevő épületek a római időket idézi fel. Szabályos, négyszög alakú területén állt az egykori Neptun templom, amely a legnagyobb volt az Isztriai-félszigeten.

Marafor tér porec

Az Isztriai Parlament

Az egykori parlament helyszíne a 13. században épült egykori ferences kolostor emeletén található. Napjainkban művészeti kiállítások helyszíne.

Várfalak és bástyák

A rómaiak védelmi célból a várost körfallal vették körbe és tornyokkal erősítették meg. Az egykori védelmi rendszerből mára csak romok találhatóak, ebből legjobb állapotban az Ötszögletű bástya van a 15. századból, oldalán a velencei oroszlánnal, utal a letűnt évszázadokra.

porec ovaros

Városháza

A városháza, mely a Porecről készült fotók általában megörökítenek, a város déli részén, a tengerparton található a Körbástya közelében.

porec varoshaza

Porec strandjai, tengerpartjai

A város strandjai a partvonal mentén találhatóak, a legfontosabb területeket akár kisvasúttal is meg lehet közelíteni.

Az óváros közelében található a városi strand, a Donji Spadici, és a Borik. A strandok jól felszereltek, a part sziklás és kavicsos, a tenger pedig ragyogó tiszta.

porec strand

Az óvárossal szemben egy kis szigeten, a Sveti-Nicola szigeten van az Oliva stand, amelyet kis hajótaxival lehet megközelíteni. A strandján hatalmas fenyő és tölgyfák árnyékában lehet mártózni, és a város panorámájában gyönyörködni.

A város közelében található a Plava Laguna, és a Zelena Laguna, amelyek szállodákkal és kempingekkel szolgáló üdülőkomplexumok. A strandokon a csodálatos természeti környezetben bárok, sportcentrumok találhatók.

porec strandok

Akvárium

Az akvárium az Euphrasius bazilika közelében található, melyet különösen a kisgyerekkel érkező családok iktatnak be a városnéző program sorába.

porec akvarium

Belépőjegy

Felnőtteknek 30 kn, gyerekeknek 20 kn.

Nyitva tartás

Nyári hónapokban Július- augusztus  között 09:00-22:00-ig, április-szeptember között 09:00-21:00-ig.

Porec Szállás

A Porecbe utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: vendégházak, nyaralók, szállodák, apartmanok között. Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó poreci szállásoktól kezdve a középkategóriájú 2 és 3 csillagos poreci szállodákon keresztül a magasabb, 4 és 5 csillagos szállodákig! A foglalási szolgáltatás ingyenes.Booking.com