pisai ferde torony

Pisai ferde torony

A pisai torony, mely manapság ferde toronyként ismert, már a 14. századtól építészeti különlegességnek számít. 1173-ban rakták le az első alapkövét. Ebben az időben Pisa, a térség egyik legjelentősebb városa volt. Ezért tehette meg, hogy hatalmas katedrálist, és mellé külön harangozó tornyot építethetett.

Az építése körülbelül 200 évig tartott, amelynek gazdasági és külpolitikai okai voltak. Az építkezéshez a kő mellett carrarai márványt használtak. A statikai problémák viszonylag korán megmutatkoztak, a dőlése már 1178-ban megkezdődött és a dőlésszöge elérte az 5,5 fokot (az 1980-as években a dőlés mértéke meghaladta a 4 métert). Valószínűsíthető, hogy a dőléshez mérnöki hibák vezettek: a Pisano –fivérek nem foglalkoztak kellő módon, a gyenge altalaj okozta veszélyekkel.

pisa torony

A későbbi ráépítések során már körültekintőbben fogtak a bővítéshez, és további négy emelettel növelték a magasságát. 1372-ben a befejezéseko, a torony 8 emeletnyi oszlopsorral rendelkezett, és az építés korszakai szabad szemmel láthatóak.

Napjainkban, az 1960-as években az Olasz kormány nemzetközi segítséget kért a ferde torony további dőlésének megakadályozására. A csapat sok év tervező munkájának eredményeként, sikeres megoldást talált a torony megmentésére. Még 1990-ben lezárták a látogatók elől, és a harangok leszerelésével lecsökkentették az épület terhelését, aztán több száz méterre a talajba leeresztett acélkábelek segítségével stabilizálták. A mentőakció eredményeként 45 centiméterrel egyenesebb lett, és bíznak a további lassú kiegyenesedésben. A toszkán város jelképének mozgását, azóta szakértő csapat követi nyomon.

pisa ferde torony

A nagyjából 58 méter magas torony nemcsak a történelem viharait, de legalább négy pusztító földrengést vészelt át épségben!

Belépőjegy

Jegyár : 18 €

Nyitva tartás

Minden nap nyitva 09:00-20:00