Piazza di Spagna

Piazza di Spagna

A Piazza di Spagna téren található egy korai barokk szökőkút, melyet Fontana della Baraccia  vagy magyarul: A csúnya csónak kútja) néven ismernek.

1627-29 között építette Pietro Bernini – aki a híres Gian Lorenzo Bernini apja- többedmagával. Az idősebb Bernini a pápa építésze volt és az ő nevéhez fűződik az Acqua Vergine(1623, vízvezeték, mely Rómának szolgáltatott tiszta vizet) is. VIII. Urban pápa parancsolta meg a szökőkut elhelyezését a jelenlegi helyére. A legenda szerint a nevét onnan kapta, hogy mikor a Tiber kiöntött, akkor egy csónakot vitt a térre az ár.

A tér jobb oldalán található az angol költő, John Keats háza, aki 1821-ben halt meg. Jelenleg egy múzeumot hoztak létre John emlékeinek és romantikus költeményeinek megőrzésére.

Ugyanígy a jobb oldalon található a 15. századi Lorenzo Cybo de Mari palotája, amely most Ferrari di Valbona, egy épület, melyet 1936-ban Marcello Piacentini, aki város elsősszámú  tervezője volt a fasizmus idején  terveztetett át. Az átalakításra szerinte azért volt szükség, hogy való alakban adja vissza a ház körüli barokk kontextust.