Pécs

Pécs

A Dél-Dunántúlon, a Mecsek-hegység lábánál fekvő Pécs Baranya megye székhelye, a régió kulturális, oktatási és gazdasági központja. Magyarország egyik leghangulatosabb városa, történelmi műemlékeivel, múzeumaival, kulturális-, művészeti fesztiváljaival a régió egyik fő turisztikai célpontja.

A 4-6. század között épített ókeresztény sírkamrák műemlékegyüttese a világörökség részét képezik. A 15. században kiépült városfala számos helyen áll még ma is.

Pécs oszmán-török hagyatéka egyedülálló. A város főterén álló Gázi Kászim pasa dzsámija Magyarországon megmaradt legnagyobb török műemlék. A Jakováli Hasszán dzsámi egyszerre múzeumként és imahelyként is működik. Megtekinthetjük még Idrisz baba türbéjét és a Mehmi pasa fürdő maradványait is.

Pécs emellett több keresztény emléket is őriz, ezek közül kiemelkedik a püspöki székesegyház 11-12. században emelt épülete.

A város számos múzeuma közül a legfontosabbak a Vasarely Múzeum, a Csontváry Múzeum és a Schaár Múzeum.

Pécs híres terméke a Zsolnai porcelán,  Zsolnay porcelángyár épületegyüttese, mely , az Európa Kulturális Fővárosa  program részeként kulturális negyeddé alakult.