Paralia

Paralia

Paralia egy kis part menti település Thesszaloniki-től 70 kilométerre, Katerini település közvetlen szomszédságában az Égei-tenger észak-nyugati sarkában. A kis falucska lakossága szinte csak a turizmusból él és a méretét tekintve alig 3 km hosszú, viszont az egyik kiemelt turista célpont a magyar utazási irodák kínálatában. Miért is lett annyira felkapott a környék a magyarok és más utazni vágyó emberek számára? A válasz egyszerű: az Olympos hegy lábánál fekszik, a görög mitológiai istenek birodalmától nem messze. Az itt található publikus strandok tiszták és teljes körű szolgáltatást tudnak kínálni az ide látogató turisták számára. A víz meglehetősen tiszta és lassan mélyülőnek mondható. A 70 km hosszú Olympikus riviérán pedig bárki megtalálhatja a magának való helyet az egyedüllétre, akár Paralia környékén is. A görög kultúra és tradíciók természetesen a faluban is megtalálhatóak, így nem lehet oka senkinek se a panaszra. Megkóstolhatod a szuvláki-t(souvlaki, speciális görög étel, amelynél egy fa nyársra húsokat fűznek fel) is, amit előszeretettel ajánlanak a turisták számára a helyiek. Paralia egy kis kikötőt is tudhat magáénak.

Paralia

 

Paraliaban, megközelítőleg 40 étterem és 50 hotel található és megközelítőleg 1500 fős állandó lakossággal rendelkezik. Az éjszakai életet sokan dicsérik, viszont itt ne gondoljunk hatalmas buli városra, hiszen közel se hasonlíthatjuk össze az éjszakai életet az ismertebb görög városokkal és üdülő központokkal. Vannak szórakozóhelyek, éjszakai élet, kirakodóvárosok esténként és a fő utca(sétálóutca) is igen kellemes helynek ígérkezik az esti órákban. A közelben található Korinos, Olympiaki Akti vagy Nei Pori strandjai is, melyeket szintén csak ajánlani tudok nektek .

Paralia

Paralia látnivalók

Paralia látnivalóit nem lehetne sokáig boncolgatni, mivel ez a kis falu leginkább a tengerpartja miatt híres és nem a tipikus látnivalók miatt. Egy érdemleges látnivaló van, mégpedig a sétányon található ortodox templom, amely meseszép fehér színben pompázik. Viszont ugye a környék azért rejteget pár szépséget, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. ha már itt jártok, akkor érdemes ellátogatni az Olympos hegy irányába. Az ősi Dion romjai, az Olympos lábánál helyezkedik el, így a hegy felé tartva érdemes ide is betérni. A velencei Platamon vár, ami Platamonas-ban található, az Olympus-tól dél keletre található a part mentén. Szerveznek egész napos kirándulást kínálnak a faluban, vagy a közeli városban Meteora-hoz is, amit érdemes beválallni. Természetesen Thesszaloniki látnivalóit is érdemes megemlíteni, hiszen a 70 kilométerre található város rengeteg látványossággal tudja gazdagítani a Paraliai környékén fellelhető szerény mesterséges látnivalók listáját.

Paralia

Paralia szállás

 


Booking.com

Paralia megközelítése

A falu 70 kilométerre található a Thesszaloniki-i Makedonia Nemzetközi Repülőtértől és 4 kilométerre Katerini-től, amely az országos fő vasútvonal része. Ezáltal vonattal, repülővel, taxival, vagy akár autóval is könnyedén meg tudod közelíteni a Paralia-t. A busz járatok kitűnőek a környéken, hiszen a Riviéra csak úgy lehet sikeres, ha a megfelelő buszjárattal is tudják párosítani a környéket, hogy az ide látogató turisták is elégedettek lehessenek. Amennyiben bérelni szeretnél autót, akkor azt akár a repülőtéren is megteheted, vagy akár Paralia városában is.

Paralia

Paralia időjárás

Paralia időjárása meglehetősen kellemesnek mondható, hiszen nyáron szinte minden nap 30 fok körüli adatokat mérnek a környéken. Az alul látható adatok statisztikai mérések eredményeit jelenti, így több éves mérés összesített értékeit tüntettük fel.

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  14  15 17 20 24 28 30 30 28 24 19 16
Legalacsonyabb  6  6 8 10 14 18 20 20 18 14 10 8

Paralia térkép