Pantheon Róma A római Pantheon az egyike a leglátogatottabb vallási nevezetességnek. Az ókori építészet legjelentősebb alkotásának tekinthető, napjainkban eredeti formájában pompázik Róma középpontjában. A templom már a 7. századtól római katolikus templomként működik.

Pantheon Róma

A római Pantheon az egyike a leglátogatottabb vallási nevezetességnek. Az ókori építészet legjelentősebb alkotásának tekinthető, napjainkban eredeti formájában pompázik Róma középpontjában. A templom már a 7. századtól római katolikus templomként működik.

Építése időszámításunk előtt 27-ben, Marcus Vipsanius Agrippa építette, a római istenségek tiszteletére. Az építője feltehetőleg a damaszkuszi Apollodórosz volt, az épület számos tűzvészt követően a jelenlegi formáját 126 körül, Hadrianus császár idején érte el.

Pantheon-roma

A hengeres főépületet gránitból készült korinthoszi oszlopcsarnok ékesíti. A kupolája külön érdekesség, még mindig a világ legnagyobb vasalatlan kupolájaként tartják számon. A templomot egy középen nyitott körkupola az oculus fedi, mely az akkori mérnökök tudásának is örök emléket állít. A körtemplom belső átmérője, és a kupola magassága megegyezik, ezért a belső térben elférne egy gömb,  amely az ókorban a tökéletesség szimbóluma volt. Az újkorban neves személyiségek temetkezéséül szolgált, hasonlóan a 18. századi párizsi Panthéonhoz.

Pantheon róma

Megközelítés

A Piazza della Rotondán található, a Trevi-kúttól 1,8 km távolságra van.

  • Metró: A vonal Barberini megálló kb. 700 méterre van az épülettől

Belépőjegy

A templom látogatása ingyenes

Nyitva tartás

Téli nyitva tartás 10:00-18:00, szombat 10:00-16:30, vasárnap 12:00-18:00

Nyári nyitva tartás 09:00-19:00, szombat 10:00-16:30, vasárnap 12:00-18:00

A templomba való belépésnél a katolikus templomokban elvárt öltözködési szabályok betartandóak.