Opatija

Opatija nyaralás

Opatija a Kvarner-öböl északi csücskében fekszik, Rijeka felett. A színes palotákkal tarkított Opatija egykoron a Habsburgok és az Osztrák-Magyar Monarchia elit rétegének kedvelt nyaralóhelye volt. A Habsburg-család annyira szerette ezt a vidéket, hogy nemcsak nyaralni járt ide, de a teleit is Opatijában töltötte (a mostani Kvarner szállodában).

Opatijáról nagyon nehéz bármit is írni. A város olyan mintha Horvátország Monacója lenne: egymás után sorakoznak a szebbnél szebb villák, hotelek, éttermek, luxus boltok és kaszinók. A javaslatunk az, ha a Kvarner-öbölben nyaralunk akkor szánjunk egy napot Opatija megtekintésére.

Opatija

Opatijába beérkezvén rögtön a villasorra visz az autóút. Itt igen nehéz parkoló helyet találni. Hajtsunk tovább a buszvégállomásig, ott egy viszonylag nagyobb parkoló felület van. Ha itt sem találnánk szabad parkolóhelyet, akkor hajtsunk tovább az egyirányúvá változó tengerparti alsó úton. A szállodakomplexumokat elhagyva mindig akad szabad parkolóhely.

Opatijai sétánkat kezdjük a központi strandnál (fenti kép). Itt sajnos egy lebetonozott partszakaszt találunk. Nyáron vagy a kemény betonon napozunk, vagy bérelhetünk egy napágyat. Közvetlenül a tengerparton van egy sétány, ahol végigsétálhatunk Opatija ellenkező, keleti végébe. Ekkor elhaladunk az ex Habsburg-lak, a Kvarner hotel előtt. Visszafelé a főúton menjünk. Ekkor testközelből is megcsodálhatjuk a szállodákat, a luxus boltokat, éttermeket és kávézókat.

Opatija

Opatija környéke

Kastav

Kastav az Opatija feletti dombtetőn található. A helybéliek sokat járnak ide túrázni és nyaranta a Kastavi Kulturális Nyár nevű rendezvénysorozat idején. Ekkor Kastav kis városállama élettel, finom illatokkal és zeneszóval telik meg. Ha a környéken nyaralunk, látogassunk el Kastavba, nézzük meg az épségben megmaradt óvárost, kiránduljunk a környékbeli erdőben és merüljünk el a csillogó mélykék Adria és a partvonalán színes gyöngyszemekként felfűzött városok látványában.

Kastav

Icici, Lovran

Opatiját elhagyva nem hagyjuk magunk mögött a fényűzést és csillogást. Az Opatija-riviéra még hosszan elnyúlik a parton. Opatija után találjuk Icici települést. A díszes kúriákon túl egy hosszú aprókavicsos strandot is találunk.

Lovran

Átlagos autóút az Opatija-riviérán. Igazi élmény egy ilyen úton vezetni.

Ha továbbautózunk akkor elérjük Lovran városát. Lovranban is megtalálható még az arisztokratikus kúriák hada, a kacskaringós mediterrán kis utcácskák és a mélykék tenger. Ha az Opatija-riviérán szeretnénk nyaralni, akkor érdemesebb inkább Lovranig elmenni, hiszen itt már nem annyira nagy a zsúfoltság mint Opatijában, sokkal emberközelibb a város, viszont szépen felújított palotákkal itt is találkozhatunk.