rab sziget nyaralás

Nyaralás Rab szigeten

Rab sziget az egyik legideálisabb horvátországi nyaralási úticél. Rab közel található Magyarországhoz. Az autópályáról Senjnél kell lekanyarodni, Senj városától pedig néhány kilométer autóúttal könnyedén elérjük Jablanac kikötőfalucskát. Innen mennek a kompok a Rab szigetre.

A szárazföld felől, illetve a kompról elég kopárnak tűnik Rab. Még akkor is csak a holdbéli tájra emlékeztető kőrengeteg fogad, amikor kiköt a komp és megérkezünk a szigetre. Ne aggódjunk, bátran hajtsunk tovább, mert egy zöld szigetté változik a táj, ahogy a sziget belsejébe tartunk. A sziget keleti oldalának kopárságát a nagy függőleges sziklafalak és a Velebit hegységről lezúduló hideg levegő okozza.

Rab települései a sziget keleti oldalán vannak. Rab városáig egy egyenes út vezet, Rab városától lehet továbbhajtani Lopar felé, ahol egy több kilométer hosszú homokos strandot találunk. Nyaralási úticélnak szinte bármelyik rabi települést választhatjuk. Rab középkori mediterrán városában nyár esténként zenés programok vannak. Ha inkább strandolni, bulizni szeretnék, akkor pedig Lopart válasszuk.

rab sziget

Rab város

Rab város a sziget kellős közepén egy földnyelven fekszik. Rab városa azonnal rabul ejti az ide ellátogató turistákat egyedi megjelenésével. Érdemes megállni, leparkolni az óvárossal szembeni részen – itt általában találunk parkolóhelyet – és besétálni Rab óvárosába.

Ahogy sétálunk az óváros felé folyamatosan látjuk és az uralma alatt tart az óváros megjelenése: a városfal, a tornyok és a középkor házak. A földnyelv első harmadában fekszik a főtér. Innen lehet bejárni az óvárost. Az óváros tulajdonképpen két merőleges utcából áll. Az alsó, a főtérről induló utca a félsziget felszínének magasságában fut. A felső utcácskához viszont fel kell sétálni. Itt sorakozik egymás után Rab híres négy temploma.

Rab nyugati oldalán a templomok alatt fekszik Rab városi strandja. Ha Rab városában nyaralunk érdemes ellátogatni erre a strandra, mert igen misztikus érzés egy ilyen csodálatos történelmi és karakteres környezetben strandolni. Rab tengerparti sétányán több hajós kirándulást szerveznek. Az ajánlatunk az, hogy fizessünk be egy Veli Losinjba menő hajózásra. A hajóút jó hosszan keresztbe szeli az Adriát, mire megérkezik a színes, mézeskalácsházas Veli Losinjba.

rab város nyaralás

Lopar

Lopar, Rab sziget északkeleti csücskében fekszik. Lopar igazából egy apró falucska volt, de egyedülálló több kilométer hosszú és rendkívül lassan mélyülő strandja miatt igen felkapott hellyé vált. Loparban nemcsak hogy egy ilyen hosszú és jól kiépített strand van, de Lopar kis zeges-zúgos öblei további 21 homokos partot rejtenek.

A Lopari Aranypart strandon több bárt, éttermet, gyerekparkot, teniszpályát és további szórakoztató és sporthelységet találunk. Lopar tökéletes választás kisgyerekes családoknak, továbbá a strandolni vágyóknak.

Rajska Plaza Lopar