Noszvaj

Noszvaj

Noszvaj kedvelt kirándulóhelye a természetkedvelő turistáknak, egyike hazánk legtisztább levegőjű településének. Jelentős látnivalói a tufába vájt barlanglakások, és a barokk De la Motte-kastély. Noszvaj az Egri Borvidék része, érdemes a falu pincesorán is végig sétálni.

Noszvaj látnivalók

Noszvaj Heves megye kicsi, de annál idillibb települése Egertől alig 10 km távolságra fekszik a Bükk déli kapujában.  Nem csak a régi, világoskékre festett ablakkeretű házakban gyönyörködhetünk, a faluban rengeteg program várja a nagyvárosi nyüzsgésből kilépni vágyókat, lekvárfőzők, borospincék, kézműves sajtkészítők egyaránt, de kiváló program a Kincses Noszvaj faluséta is.

Barlanglakások

Noszvaj lakói az elmúlt évszázadok során dombházakban és barlanglakásokban éltek, és ezek napjainkban is fennmaradtak.  A hagyományos földalatti építészeti formák a helyi vulkáni hamu, a tufakő könnyű faraghatósága miatt alakultak ki, napjainkban a Farkaskő Művésztelep helyszíne, és egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Noszvaj barlanglakások

De la Motte-kastély

A De la Motte-kastély napjainkban kastélymúzeumként működik, ahol izgalmas kosztümös idegenvezetésen is részt lehet venni. A kastélyt a Szepessy család építtette 1774-1778- között, a XVI. Lajos stílusú épület jelentős látnivalója a kápolna, az előtér mennyezetét díszítő freskója, valamint a díszterme. A díszterem ékei az eredeti copf stílusú cserépkályha, és díszes mennyezete, és az innen nyíló madaras szoba. A hatalmas parkban található egy télikert, tetején egy terasszal, ahonnan pompás kilátás nyílik. Jelentős az épület kovácsoltvas kapuja, az oszlopát díszítő unikornissal, az Almásyak címerével. A kastélyt az 1970-es években Heves megye Tanácsa vette át, és újította fel, a múzeum minden nap nyitva áll a látogatók előtt.

Noszvaj De la Motte-kastély

Pincesorok

Noszvaj az Egri Borvidék része, már a középkorban is kiváló vörösbort termő dűlőkkel rendelkezett. A pincesorok Noszvaj egyik fő látványossága és egyben nagyszerű sétaútvonalak, azonban Villánytól eltérően a faluban lakó pincészetek közül csak kevés foglalkozik vendéglátással, ezért célszerű a kóstolást előzetesen egyeztetni a boros gazdákkal.

Magtár

Noszvaj legrégibb és legszebb épülete a Magtár, amely ma fogadó és étterem. Az 1780-as években építették, a pincéjében régi zöld üvegtárgyak tekinthetők meg.

Gazdaház

A noszvaji helyi tájház, ahol jeles napokon különböző rendezvények várják a helyieket és az idelátogató vendégeket. 1889-ben épült egy módos földművelő család számára, amely belső berendezésében és külső megjelenésében korhű képet nyújt a korabeli lakhatási viszonyokról, és használati tárgyakról. A bükkaljai építészet stílusát mutatja a rácsos ajtaja, valamint az ablakok kékre festett zsalugáterei.

Síkfőút

Noszvajtól északra található Síkfőút, napjainkban Noszvaj és Síkfőút összeépült egymással, és hazánk egyik legtisztább levegőjű településeinek számítanak. Síkfőút és környéke a környékbeliek és az egriek kedvelt pihenőhelye. A Kánya patak környékén hajdan természet által kialakított, és mesterségesen kialakított tavak találhatók a fák ölelésében.

Imány-tető  Millecentenáriumi emlékmű

Az Imány-tető (Árpád-hegy) Noszvaj központjában található, egy könnyű sétával közelíthető meg. Itt található a Millecentenáriumi emlékmű, és az országzászló, a 309 m magasból páratlan panoráma nyílik a környékre.

Fotó: Wikipedia