norvégia fjord

Norvégia, a fjordok hazája

A legnyugatibb Skandináv állam hosszan elnyúló, több mint 25000 km-es partszakaszáról és fjordjairól ismert leginkább, holott egész Norvégia szemet gyönyörködtetően szép ország.

Mélykék tenger, apró patakok, hosszú és végtelen hegyvonulatok, vízesések, csodás öblök látványa, kristálytiszta levegő, páratlan ételek várnak Norvégiában.

Viszonylag nagy területét hegyek borítják, melyeken a csipkés gerinceket a a jégkorszak vájta. Noha városaiban gazdag történelmi látnivalók és múzeumok tekinthetők meg, ez az ország kétség kívül legfőképp a természetimádók paradicsoma, hiszen természeti csodáinak kimeríthetetlen sorával lehetetlen betelni. Norvégiában alapították az első síklubot, és a síelni vágyóknak jó hír, hogy az egész ország gyakorlatilag egy síparadicsom is.

norvég fjord

A Nordkapp, Európa legészakibb pontja az ideutazók igen kedvelt úti célja, napnyugtakor a legszebb. Turistaúton lehet ide eljutni, amelynek vonalán turistafogadók vagy magánszállások várják a megfáradt vándorokat.

Érdemes egy egész napot szánnunk a hegyvonulatok és a fjordok körüljárására. Az Aurlandsfjord partján fekvő Flåm városába hegyi vonattal juthatunk el. Bergenbe utazva fontos látnivalókkal találkozunk. Ez Észak-Európa egyik legszebbnek mondott városa, ahol található egy remek halpiac is, ahol ismert és még ismeretlen tengeri finomságok vásárolhatók. Érdemes kipróbálni a panoráma siklót, melyről lenyűgöző kilátás tárul az utazó elé.

A fővárosban, Osloban a városnézést érdemes a kikötő feletti sziklákra épült Akershus-erőd és kastélynál kezdeni. A két ágyús erődítményből csodálatos kilátás nyílik a Városházára. Oslo számtalan múzeummal rendelkezik, melyek közül az egyik legérdekesebb a Viking hajók Múzeuma, ahol bepillantást nyerünk a hajdani vikingek életébe. A ban a híres sarki expedíciókkal ismerhetjük meg közelebbről. A Királyi Kastély előtt minden nap megtekinthető az őrségváltás, melyet feltétlenül érdemes megnézni. A Nemzeti Galériában számtalan híres művész, többek között Rembrandt alkotásai tekinthetőek meg. Oslo kikötője nem csupán a halászat, de a nemzetközi hajózás egyik fontos állomása is.

norvégia fjord

Norvégia északi tájain virágzik a falusi turizmus, itt háborítatlan nyugalom, stresszmentes pihenés, szikrázó napsütés, szinte harapható friss levegő és felejthetetlen észak-norvégiai nyaralás várja az érkezőt.

Mivel fekvésének köszönhetően Norvégia rendkívül hosszú tengerparttal rendelkezik, a halászatnak itt rendkívül nagy hagyománya van, így éttermei a tenger gyümölcseinek széles választékát, számtalan finom és különleges halételt kínálnak. Heringek, lazacok, rákok és sokféle kagylót készítenek, leggyakrabban grillezve. Észak felé utazva egyre gyakrabban találkozni olyan különleges specialitásokkal is, mint a fókaragu vagy a bálnasteak.