nizza

Nizza

Nizza Franciaország dél-keleti részén, a Földközi-tenger partján, a Paillon torkolatánál található, a Francia Riviérán, Marseille és Genova között félúton, kb. 10 km-re a Monacoi hercegségtől és kb. 30 km-re az olasz határtól.

Védett fekvésének köszönhetően Nizza egyike a régió legmelegebb helyeinek. A legkellemesebb hónapok az utazásra a május, és a szeptember közepétől október közepéig tartó időszak. A legesősebb időszak a február és a március. Június és augusztus között nagy lehet a forróság. A nizzai tél enyhe, szinte sosem esik fagypont alá a hőmérséklet, ezért is volt Nizza a 19. században az angolok egyik legkedveltebb szálláshelye, s a nagy hotelek mindmáig ebből adódóan húznak hasznot. Az enyhe időjárás kedvezően hat a bortermelésre is. A turisták szempontjából meg kell említeni továbbá azt is, hogy Nizza strandjai nem homokosak, hanem kavicsosak.

nizza

Nizza látnivalók

Rendezvények

Minden év februárjában kerül megrendezésre a rendkívüli népszerűségnek örvendő Nizzai Karnevál; az óváros legszebb színfoltja azonban novembertől áprilisig az Európa-szerte elhíresült virágpiac, amely a sétálóutcán kap helyet.

Múzeumok, épületek, templomok

Nizza múzeumai értékes gyűjteményeknek örvend található például a Raoul Dufy francia festőről elnevezett múzeum, a Matisse Múzeum, Henri Matisse saját gyűjteményével, aki 1907-től haláláig, 1954-ig élete nagy részét ezen a helyen töltötte. Továbbá a Chagall Múzeum, vagy éppen a Modern Művészetek Múzeuma, amely kiállításaival a Pop-Art-tól kezdve a klasszikusokig, mintegy bebetonozta Nizza régóta is kiérdemelt kulturális központ státuszát.

nizza

A Place Garibaldi és a Place Masséna képezi az átmenetet ó- és újváros között. Itt található a híres Casino télikerttel, a városháza, az igazságügyi palota. Az újvárosra jellemző a számos luxushotel, villa és apartman.

A leghíresebb szálloda mind közül a Negresco, ami nem messze a sétánytól található, amelyet a román származású Henri Negresco építtetett 1913-ban “a pompa, fényűzés és tobzódás lakául”. A Negresco és a West-End szállók közelében áll a Masséna-palota, amelyet André Masséna, Napóleon hadvezérének leszármazottai építtettek, s ajándékoztak Nizzának 1919-ben, ami azóta így múzeumként üzemel. Az óvárosban érdemes megnézni a 17. századból megmaradt, Szardínia egykori királyainak palotáját.

Nizza püspöki székhely. Az újvárosban található több kápolna és templom, így a a St. Réparate székesegyház, valamint a gótikus Notre Dame temploma. Emellett az Alexander-Nevskij orosz ortodox katedrális, amit II. Miklós Cár, honfitársainak építtetett 1903 és 1912 között, hagyományos orosz stílusban, hagymakupolával. Az újváros déli részén található az 1822 és 1824 között kialakított Angol-sétány. A Cimiez fensíkon egy ferencesrendi kolostort és az ókori Cemeleumot csodálhatjuk meg. A Mont-Gros hegyen található továbbá az új csillagvizsgáló.

Nizza Cote d’Azur

Cote d’Azur

A Francia Riviéra leglátogatottabb partszakasza a Cote d’Azur, Európa legismertebb üdülőhelyei közé tartozik. A napfényes Földközi-tenger partján fekvő idegenforgalmi központ területén sziklás hegyfokok, öblök, strandok és jachtkikötők sorakoznak. A legnagyobb üdülőhelyek: Cannes és Nizza.

Nizza turizmus

Nizza legjelentősebb kereseti forrását főként az idegenforgalom, a virág-, déligyümölcs-, és bortermelés, valamint a parfümgyártás és a csúcstechnológia teszi ki. A Sophia Antipolis nevű technológiaközpont Nizzától kb. 20 km-re nyugatra található. A turizmus szempontjából sikeresnek bizonyult a nyolc kilométer hosszú tengerparti körút kialakítása, amely a Promenade des Anglais, vagyis az Angol sétány nevet kapta, mivel angol adományokból építették 1822 és 1824 között, amely akkoriban mágnesként vonzotta a szórakozni vágyó gazdag nemességet, s Nizza mindmáig az élvezet és a gondtalan életöröm színtere maradt.

A modern épületek, gyorséttermek megjelenésével Nizza mit sem vesztett vonzerejéből: a nyüzsgő tengerpart, színkavalkád, virágpompa és mimózaillat ma is megigézi az ide látogatókat.

Nizza közlekedés

Nem messze a várostól található a Nizzai Repülőtér. Nizza vonattal is jól megközelíthető. A nizzai tömegközlekedés az egész régiót behálózza. Egy buszjegy, amivel 75 perc alatt az egész hálózatot végig lehet utazni, 1,5 Euróba kerül. Nizza egy villamoshálózatot is kidolgozott, amit 2006. decemberében adtak át az utazóközönségnek. Lehetőség van továbbá autó- és jachtkölcsönzésre is.

Kirándulások a környéken

Côte d’Azur látnivalók