Nicosia

Nicosia

Nicosia (görögül: Lefkosia(Λευκωσία), törökül Lefkosa ) Ciprus központi részén található és a sziget legnagyobb népességgel rendelkező városa. Nicosia a világ utolsó megosztott fővárosa. A Zöld Vonal választja el a Ciprusi Köztársaságot a Török fennhatóság alatt található Észak Ciprus államtól. A város az archeológusok számára kiemelt fontosságú, hiszen az óváros részen templomok és múzeumok váltják egymást elég szép számban. Köztük azért egy-egy kávézó és étterem is felütötte a fejét. A lehengerlő szépségű városfallal ellátott óvárosi rész megmaradt olyannak, amilyennek láthatták évszázadokkal ezelőtt.

A népessége 250,000 fő, amely Ciprus szigetének egy harmadát jelenti. A szigeten itt található a legtöbb egyetem, főiskola és kollégium is, így a főváros adja a tanulmányi képzések nagy részét a szigetlakók számára. Jó pár követség is megtalálható, köztük a magyar is, de csak a Ciprusi Köztársaság részén. Az offshore(0-10%) cégek pedig kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre, hiszen Ciprus elég nagy üzlet mostanság az adókerülők számára. A külföldi tanulók és dolgozók egy különleges élettel ruházzák fel a város minden szegletét, így igazi nagyvárosi, mondhatnám cosmopolitan életképet sugározhat az egyszeri turisták számára.

Nicosia

Politikai szempontból nagyon nem beszélnék a városról, ez nem az én tisztem, viszont mindenki számára csak a Ciprusi Köztársaság területét ajánlom, mivel itt sokkal békésebb körülmények uralkodnak, mint a sziget északi oldalán, ahol a török vezetőség hagy némi kívánnivalót.

Nicosia megközelítése

Repülővel: Nicosia Nemzetközi Repülőteret az ország kettészakadásakor lezárták. A Larnaca nemzetközi repülőtérre(LCA kód és 40 km-re található) menetrend szerinti járatokat indítanak a legtöbb európai nagyvárosból. A repülőtéren található shuttle busz Nicosia és a repülőtér között is rend szerint közlekedik. Egy picit távolabb található a Paphosi Nemzetközi repülőtér ( Kód: PFO és 140km-re található), ahonnan már inkább a taxi vagy az autó bérlés lehetőségét ajánlanám.

Hajóval: Limassol 80 km-re helyezkedik el Ciprus fővárosától, míg Larnaca 40km-re. Mindegyik kikötő rendelkezik utas terminálokkal, hogy akár tengerjáróval is eljuthass Ciprus szigetére. A tengerjáró hajók elsődlegesen Libanon, Izrael, Egyiptom és Görögország vonalakon mozognak. Az aktuális menetrend szerinti járatokról érdemes körbenézni a különböző hajózási cégeknél.

Másik városból: Meglehetősen olcsó a taxi és busz hálózat szövi be a szigetet, így a legtöbb nagy városba eljuthatsz a menetrend szerinti járatú buszokkal, vagy 5-6 fő társaságában egyedi kínálatokat nyújtó taxikkal. Ha privátban szeretnél taxit bérelni az egy picit borsósabb árkategória, de nem lehetetlen. A legtöbb nagyváros rendelkezik autóbérlési szolgáltatással már a repülőtéren is, tehát még a városba se kell bemenned a bérléshez.

Nicosia

Észak Ciprusba való átjutás

Ha át akarsz jutni Észak Ciprusba, akkor a Ledra utcai átkelőhelyet kell keresnek. Nemrég még nehéz volt északról a délre való átjutás, viszont napjainkban már lehetőség van átkelni a másik országba a hivatalos átkelőhelyeken. Figyelmet érdemel az a tény is, hogy elsősorban csak európai lakosok kelhetnek át az átjárópontokon. Volt már olyan precedens, hogy nem európai lakos volt az átkelni vágyó és visszafordították a határátkelőnél. Érdemes elolvasni ehhez a Ciprusról írt cikket, melyben részletesebben van taglalva az átkelés észak és déli részek között. 2008 április 3.-án nyílott meg a Ledra utcai átkelőhely, ahol észak és dél közötti átkelést engedélyezték mindkét oldalról. Ez volt az első alkalom 1964 óta, hogy átjárást biztosított egymásnak a két ország a város határain belül.

Nicosia és környéke

Első körben, ha GPS navigációval szeretnéd körbejárni a várost, akkor inkább szerezz egy ingyenes térképet és indulj neki , mert nincs ciprusi verziója a TomTOM, Garmin vagy más szoftvereknek. Keresd a Nicosia CTO (Ciprusi Turista Szervezetet(Laiki Geitonia Ciprusban). Nicosia rendelkezik busz járatokkal is, melyek nem drágák, viszont légkondira ne nagyon számíts. Privát taxikra könnyen rátalálhatsz, elég ha csak a Merciket keresned, melyek T rendszámmal kezdődnek. Pár taxin található egy sárga TAXI felirat is. Itt nem különböztetik meg a Taxikat más színnel, mint a világ más országaiban. Amint beszállsz, kérd, hogy kapcsolja be a mérő órát, különben sokba fájhat az utazás. Lehet bicikliket is kölcsönözni, de ehhez egy speciális kártya kell.

Nicosia

Nicosia látnivalók

Nicosia látnivalói leginkább az óvárosi részben tömörülnek, amelyet egy sokszög formájú fal  és egy kis park vesz körül. Érdemes megjegyezni, hogy korán nyitnak a múzeumok és a látnivalók, viszont korán is zárnak, ezért korán kell nekiveselkedni a látnivalóknak, ráadásul dél fele kezd “meleg” lenni. Az óvárosnak csak gyalog érdemes nekivágni, hiszen ki kell élvezni minden egyes pillanatát. Keskeny utcák, öreg házak, régi kis bárok és rengeteg apró műhely, ahol az itt élő iparos családok készítik mesterműveiket jó pár évszázada. A Laika Geitonia – ahol ingyen térképet is lehet kapni – egy sétáló övezet, ahol csak gyalogosok közlekedhetnek. Tele van kis boltokkal, és itt  megveheted az ismerőseidnek a tökéletes ciprusi csecsebecséket. A város ezen részét ráadásul úgy újították fel, hogy a város régi képére emlékeztessen mindenkit, ezáltal megmaradhatott történelmi központnak és a turisták is gyakrabban szeretnek errefelé vásárolgatni és nézelődni. A város két főutcáját, Lidra-t és Onasagorou-t pedig kötelező megtekinteni.

 • Ciprus múzeum: Nyugatra a város falától található, a Tripoli bástya és a város kertjei között. Az itt található kincsek megpróbálják megismertetni a látogatókat a ciprusi archeológiai bizonyítékokat a neolitikumtól egészen a római korig. A belépő jegy ára: 3,40 €.
 • Bizánci múzeum: Makarios érsek szobra látható a múzeum előtt. Itt található a világ legnagyobb Ortodox ikon és más alkotásokat felvonultató gyűjteménye, amely a 9. és 16. század közé tehető. A belépőjegy ára: 2 €.
 • Nemzeti hadászati múzeum: Cím: Kiniras 7. Itt található a Ciprusi szabadságharchoz(1955-1959) kötődő dokumentumok nagy része és a EOKA gerilla megmozduláshoz kapcsolódó bizonyítékokkal kapcsolatban is olvashatunk. A belépőjegy ára 1 €.
 • Leventis városi múzeum:  Cím: Ippokratous 17, Laiki Yitonia. I.e. 2300-tól napjainkig találhatunk itt tárgyakat, melyek a városhoz kapcsolódnak. 1989-ben az Év Európai múzeumának választották. Megközelítőleg 10000 darab Ciprusi műalkotás,középkori kerámia, festmény, antik térkép, Ottomán-kori ékszerek és régi fényképe alkotják a múzeum kínálatát. Ebből 3000 darabot privát adományozók ajánlották fel a Lefkosia-nak. Az itt található boltból kitűnő replikákat lehet vásárolni, ha esetleg megtetszene valami a múzeumból.
 • Dragoman Hadjigeorgakis Kornesios háza: Cím Patriarch Gregoriou utca. Gyönyörűen helyreállított 18. századi épület, ahol most a néprajzi múzeum található. A belépő jegy ára 1,70 €
 • Nicosia városi művészeti központ és Könyvtár: Cím:  Apostolou Varnava utca 19. Az 1936-ban épült erőmű épületében található napjainkban a központ. Az erőmű bezárását követően 20 évig nem használták az épületet, majd 1994-ben művészeti galériaként nyitott meg. 1994-ben megnyerte az Európa Costa Nostra díjat.
 • Ciprusi pénz történelmi múzeum és a Ciprus Bank adminisztratív főhadiszállása: Cím:  Stasinou utca 51. Több száz érme tekinthető meg az ősi kortól a modern kori ciprusi érmékig. Egészen 3000 évig nyúlik vissza a érme készítés történelmében a múzeum kínálata.
 • Ledra Csillagvizsgáló múzeum: Cím Ledra utca, Shakolas épület. A Shakolas( az idősebb generáció a Mangli néven ismerheti, legalábbis Ciprusban) a Ledra utcáján található, egy kis felhőkarcoló, 12 emelettel. A körülötte található épületek magassága átlagosa 2-3 emelet. Az Obszervatóriumból láthatod az egész városi területet viccesen olcsón. A belépőjegy ára 0,85 €.
 • Ciprusi Klasszikus Motor Múzeum: Cím: Granikou utca 44. Privát tulajdonban van a múzeum. 150 klasszikus(leginkább Brit) motor, melyek 1914 és 1983 között készültek.
 • Nicosia Piac: Szombat reggelente a sok város körül élő kézműves és árus a fővárosba látogat, hogy eladja a portékáját a turistáknak. Itt elsősorban helyi készítésű tárgyakat, mézet, sajtot vagy desszertet lehet kapni. A városi piac elsődlegesen a Konstantin Bástya(Constantine Bastion) és a Szent Antal(St. Anthony) téren található.
 • Famagusta kapu: A Nikosiai középkori Velencei falhoz tartozik. Eredetileg a Famagusta kaput(katonai kapu volt) Porta Guiliana-nak hívták és a 3 bejáró(Kírenia, Famagusta és Paphos kapu) egyike volt, ahonnan be lehetett jutni a városba.
 • Séta a Velencei fal mellett: A fal elsődleges célja az volt, hogy megakadályozza az Ottomán sereg előrehaladását. A velencei fal a 16. században épült és alig 3 év alatt sikerült megépíteni ezt a masszív falat, mely 11 bástyából, 2 publikus kapuból és egy katonai kapuból(Famagusta kapu) állt. A fal elé egy hatalmas árkot ástak ki, hogy jobban védhető legyen az óváros.
 • Érseki palota:  Az Archbishop Kyprianos téren található.
 • Szent János katedrális: 1665-ben épült jó pár híres freskó található itt.
 • Faneromeni tér: A Faneromeni tér volt Nicosia központja 1974 előtt. Számos híres épület található itt, beleértve a Faneromeni templomot, a Faneromeni könyvtárat, a Faneromeni iskolát és a Márvány múzeumot.
 • Omeriye (Omerze) mecset: A mecset történelme a 14. századig nyúlik vissza. A szent Mária templomot lerombolták az Ottománok 1570-ben, mikor elfoglalták Lefkosia-t. A lerombolt templomot pedig mecsetként  állították helyre. Ide tartozik egy hiedelem is, miszerint a muszlim prófétát Omer-t itt,a  mecset területén égették meg a 7. században.  A Trikoupi út felénél lehet körülbelül az Emeriye mecset. Jelenleg a városba látogató arab országok turistái használják elsősorban a mecsetet, de bárki bemehet, ha betartja a szokásos szabályokat. Konzervatív öltözet, – tehát papucs, meg rövidnadrágban el is lehet felejteni a bejutást – és a cipőket az ajtó előtt kell hagyni…

Nicosia Szállás

 


Booking.com