Nei Pori

Nei Pori

Nei Pori az Olympus riviérán található, Platamonas falujától délre. A tengerpart megközelítőleg 70 kilométer hosszú, amely jó pár turista paradicsomot is érint, melyek víz tisztasága és környezete magával ragadó. Nei Pori meglehetősen új falu, amit a ’70-es években alapították meg, Pori vagy “Pourlia” lakosai egy földosztást követően. A partról is láthatod Pori faluját, amely az Olümposz lábánál található megközelítőleg 8 kilométerre a településtől. Nei Pori északra található a Pinios folyó deltájától és a delta nagy része természetvédelmi terület.

 Pieria, vagy Olümposz partnak nevezett 70 kilométeres terület megközelítőleg 16 strandot kínál a turisták számára. A legdélebbi részén található a Nei Pori nyaralóövezet, amely 5 kilométeres területet fed le ezen szakaszból. A partja folyamatosan megkapja a “kék zászló” kitüntetést, amely azt jelenti, hogy a part tökéletes választást kínál az ide látogatók számára, kiszolgálásban, tisztaságban és környezeti szépségében. Az Égei-tenger meleg, kristály tiszta és lassan mélyülő vize a kelet-európai és görög turisták számára igen fontos szerepet tölt be a nyaralás megtervezésekor, hiszen a terület meseszép, a látnivalókból is akad pár és a vízi sportok szerelmesei is megtalálhatják maguknak a tökéletes időtöltést, így tökéletes választás lehet mindenki számára ez a rész.

Nei Pori

Számos part menti bár(itt is található napernyő és napágy, de fogyasztanod kell, ha használni akarod őket) van, ahol elszürcsölgetheted a Mojitódat, vagy akár lecsaphatsz a strand ingyenes napernyőire és napágyaira is, ha esetleg korán érkeznél a strandra. A part homokos és nem köves, vagy sziklás. Nei Porinál a víz meglehetősen tiszta, algamentes és a görögök meglehetősen figyelnek a település tisztaságára(ami alapból nem jellemző rájuk).
A parton esténként lehetőséged van részt venni strand partikon, romantikus tábortüzes beszélgetőestéken. Ha egy picit több romantikára vágynál, akkor a naplementés séta a tengerparton pont neked való.

A falutól délre jó pár kilométer hosszan “privát” strandok találhatóak, melyek meglehetősen csendesek és rendezetlenek. Egy picit messzebb, ha elnézünk délebbre, akkor láthatóvá válik a Kissafos-hegység és számos idilli öböl, amely felfedezésre vár. Nei Pori-tól északra látható Platamonas faluja. Ahogy közeledünk Platamonashoz a víz közeli partszakasz úgy lesz egyre kavicsosabb. Ha szereted a kiadós sétákat, akkor beütemezheted magadnak Platamonas strandjának meglátogatását a part mellett haladva, mely nem csak kellemes kikapcsolódást kínál, hanem megismertethet téged egy újabb mesés görög turista paradicsommal, ami nyaranta megközelítőleg 120 ezer embernek ad otthont.

Nei Pori

A falu maga 2 fő utcából áll, melyeket több kisebb utca köt össze. Nei Pori elsődleges célja az volt, hogy turizmust szolgálja ki, így ez a remek kis üdülő település kifejezetten vendégekre lett tervezve, így az állandó lakosság száma alig 1000 fő, mely nagy része itt dolgozó vendégmunkásokból áll. A falu központja a templom és ehhez célszerű mindig viszonyítani, mikor városnézésre indulnánk. A helyi piac is a templomnál található minden pénteken. Elsősorban gyümölcsök, zöldségek, halak, olíva bogyók, ruhák és más érdekes kellékek tárházát vonultatja fel a heti piac.

Az éjszakai élet mindig izgalmas lehet egy idegen városban, hiszen a rengeteg ismeretlen dolog csábító tud lenni mindenki számára. Mi azért megelőlegezzük egy picit a dolgot, hogy tudd mi várhat rád, ha éppen Nei Pori-ba látogatnál. Egzotikus ízek, melyek leginkább a gyrosból és a souvlaki-ból (fa botra felfűznek számos húsfélét és ezt egy kicsit megsütik) áll, viszont számos gyorskajálda van az utcákon, melyek ismerős ételeket sugallnak megfűszerezve egy kis görög egzotikummal. Természetesen itt is találhatunk pizzéria, halas éttermek, jég-szalonok vagy akár kávézókat.

Nei Pori

Nei Pori látnivalók

A környék tele van mesés kanyonokkal és szorosokkal, mint az Enipea-szoros Litochoron-nál/Olümposz vagy a Kalypso-kanyon, amely vízeséseivel és kisebb tavaival gazdagítja a tájat. A közelben található még a Tempi-völgy is, ami egy hatalmas természetesen kialakult kanyon telezsúfolva erdős hegységekkel és apróbb hegyi falvakkal. A közelben találhatsz még archeológiailag érdemleges területeket is, mint az ősi Dion város romjai, Platamon vár, Larissa az akropoliszával és régi színházaival, vagy akár modern városok, mint Katerini vagy Thesszaloniki. Thesszalonikiben természetesen jó pár említésre való látványosság van, de azért érdemes megemlíteni itt is a bizánci templomait, és a számos múzeumát, melyek közül biztos találsz számodra érdekeset. Ne feledkezzünk meg azért a világhírű Meteora kolostorokról, amihez Kalambaka településére kell ellátogatnod. Ide természetesen kínálnak egy napos kirándulásokat is, megközelítőleg 30 €-ért. Folytathatnám a felsorolást a makedón ősi városaival, Vergina és Pella-val, vagy akár a Pilion-hegység vidékével, mely természetszeretők számára megér egy gondolatot. Volos város kikötője és körútja, és a hajó útjai pedig minden igényt kielégítenek. Volos-ból lehetőséged van eljutni a közeli görög szigetekre, mint Skiathos, Skopelos vagy akár Alonisos.

A közvetlen közelben(20 km) található az Olümposz-hegyi Görög Nemzeti Park (Greek National Park of Mount Olympus) és a Tempi völgy(10 km), amely érdemleges terület lehet madármegfigyelők, fényképészek, túrázok és barlangászok számára. Amennyiben távolabbra szeretnél egy napos utazásokat, akkor első körben kérdezd meg a szállásadódat, hiszen lehet tud segíteni, vagy akár vállal is kisebb csoportok számára(kb 6 fő) idegenvezetést is.

Nei Pori

Nei Pori szállásBooking.com

Nei Pori megközelítése

Nei Pori rendelkezik vasútvonallal és autóbuszjárattal is, így lehetőséged van Larissa-ba vagy Thessaolonikiba is eljutni meglehetősen olcsón. A Thessalonikiben található nemzetközi repülőtérről akár taxival, busszal, vagy akár vonattal is eljuthatsz Nei Pori-ba, viszont a legkényelmesebb lehetőség az autó bérlés. Ha több napra bérled az autót, akkor megközelítőleg 10 ezer forint/nap-ért normálisabb autót tudsz bérelni. Viszont sokan veselkednek neki az útnak saját autóval és így 1100(Budapest – Nei Pori) kilométeres útnak néznek elébe. Indítanak a városba a magyar utazási irodák is járatokat, úgyhogy a választás a tiéd, de szerintem jobb, ha nem vagy csoporthoz kötve…

Nei Pori időjárás

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  14  15 17 20 24 28 30 30 28 24 19 16
Legalacsonyabb  6  6 8 10 14 18 20 20 18 14 10 8

Nei Pori térkép