baseball

Néhány hasznos baseball fogadási stratégia

A baseball fogadása

Amióta Magyarországon is van már magyar nyelvű kommentárral baseball közvetítés a televízióban, azóta egyre többen és többen kezdték el nézni ezt az alapvetően teljesen amerikai sportot és egyre többen értették meg a szabályokat is. Alapvetően ránézésre elég egyszerűnek tűnik az egész, hiszen van egy ütő, aki megpróbálja elütni a dobó által dobott labdát, majd az ütés után a lehető leggyorsabban körbefutni az összes bázison és szerezni egy runt, azaz futást. Ebben a dobó és a többi elkapó próbálja meg megakadályozni. Az a csapat nyer a 9 játékrész végén, amelyiknek a legtöbb runja, azaz futása van. Természetesen rengeteg egyéb tudnivaló is fontos, hogy az ember szakértőnek nevezhesse magát és elkezdhessen reális eséllyel fogadni baseballra.

Mert a baseball rendkívül népszerű a sportfogadók között is, természetesen főleg Amerikában, ahol rengeteg film is készült erről, és volt baseball stratégia, baseball magyarázás és sportfogadás a moziban is. Ha megnézzük a bet365 magyarország oldalát, láthatjuk, hogy az amerikai profi baseball-bajnokság, az MLB minden mérkőzése elérhető a kínálatban rengeteg piaccal, folyamatosan vannak bet365 élő eredmények az aktuális meccsekről. A következőkben röviden arról írunk, hogy melyek azok a fogadási stratégiák bet365 vagy más bukméker vonatkozásában, amelyek segítségével egy magyar fogadó is profitálhat egy ennyire amerikai sport fogadásából.

A legfontosabb a kezdő dobó személye

Mindenképpen fontos tanács, hogy az MLB-ben vegyük figyelembe a játékosokat egyénileg is, ne csak a csapatot, ezt tanácsolja szakértőnk, Kollar Aladar. A bet365 vélemények is egyértelművé teszik, hogy a legtöbb amerikai sport, így a baseball esetén is létfontosságú, hogy kik a kezdők. Ami azt illeti, nincs még egy olyan sport, ahol ennyire fontos az, hogy ki a kezdő dobó. A legjobb ütőknek az MLB-ben meccsenként átlagosan 4-5 alkalmuk van arra, hogy üssenek egyet, míg a védőknek átlagosan 10 alkalmuk van labdát kapni a kezükbe. És mivel minden egyes MLB meccs a dobóval kezdődik, ha egy nagyon jó dobóval (pitcher) tud kezdeni egy csapat, akkor lehet, hogy ő végig is viszi a meccs nagy részét. Mert bár mindenki a

  • hatalmas hazafutásokra
  • óriási ütésekre
  • és gyönyörű mentésekre emlékezik egy-egy meccsről,

igazság szerint egy nagyon jó dobó a világ legjobb ütőit is a földre tudja kényszeríteni nagyon gyorsan.

Ezzel szemben egy gyenge dobó pillanatok alatt elbukhatja az egész csapatnak a meccset, ha az ütők képesek a labdáit rendszeresen a távolba csapni. Ez pedig egyértelműen megmutatja azt a tényt is, hogy ha jó bet365 kifizetés vagy profit a célunk, akkor nem ítélkezhetünk szimplán csak az alapján, hogy egy adott csapat hányadik helyen áll a ligában. Nézzük csak meg, a legjobb elemzők és szakértők mindig a kezdő dobókat és ütőket vizsgálják egy adott meccs vonatkozásában.

baseball

De hogy ne csak túl általános cikket írjunk tanácsokkal, álljon itt néhány olyan statisztikai adat, amelyek segíthetnek megítélni egy dobó erősségét. Az első a képernyőn vagy a statisztikai lapokon ERA rövidítéssel fog megjelenni, ez mutatja meg, hogy az adott dobó hány futást enged az ellenfélnek átlagosan egy meccsen. A WHIP rövidítéssel futó statisztika azt mutatja meg, hogy egy dobó átlagosan egy inningben hány futást engedélyez bármilyen módon is – jelenleg az MLB-ben az átlag 1,3. És szintén fontos statisztika a Győzelem-Vereség mutató, ami specifikusan a dobóra határozza meg a siker arányát. Tehát megmutatja, hogy csapattól függetlenül mennyi esélye van nyerni egy adott dobónak az ütők ellen.

További hasznos információk

Természetesen a baseball tekintetében is komoly szerepe van a sorozatoknak. Mert amíg mondjuk az amerikai foci tekintetében hetente csak egy meccse van egy csapatnak, a kosárlabdában pedig limitálták az úgynevezett back-to-back meccsek számát, addig a baseballban ilyen nincs. A csapatok nagyjából áprilistól októberig úgy darálják a meccseket, hogy mindössze 10-15 nap szünetük van közben, ami félelmetesen nagy terhelés. Ráadásul az egész meg van spékelve jó adag utazással is, úgyhogy amikor megnézünk két csapatot az MLB-ben és megpróbáljuk megtippelni a győztest, akkor a dobók és ütők mellett fontos figyelembe venni, hogy éppen az adott csapat hány meccset zavart le az elmúlt napban. Volt-e köztük olyan, amikor az utolsó utáni pillanatban veszítettek, volt-e esetleg csere vagy sérülés.

Végül pedig említsük meg, hogy bár a baseballban is van papírforma és vannak pénzügyileg jobban eleresztett csapatok, akik azért a legtöbbször odakerülnek a végén, a kis csapatoknak, az esélytelenebbeknek is vannak jó napjaik. Hiszen az MLB legrosszabb csapatai is biztosan megnyerik 40%-át a hosszú szezonban, míg a legjobbak szinte sosem nyernek 60% felett. Ez pedig azt mutatja, hogy akár az utolsó is elkaphatja az elsőt egy adott napon. Ebben természetesen rengeteg tényező játszhat szerepet, de fogadóként azt tudjuk csak tanácsolni, hogy ha túl nagy esélye van egy csapatnak az MLB-ben a másik ellen, akkor jelentősen megugrik az esélye annak, hogy az esélytelenebb fog nyerni.

A baseball fogadása az, amit nem lehet kapkodva és ész nélkül végezni. Nézni kell a meccseket, olvasni kell a cikkeket és ismerni kell a statisztikákat, ellenkező esetben szimplán csak a bukmékereket fogjuk gazdagítani. MLB-re nem lehet úgy fogadni, hogy nem tudjuk mi az az ERA és kik éppenséggel a legjobb dobók. És egy jó bet365 bónuszkód pedig mindig jól jöhet, ha tényleg maximalizálni akarjuk a profitot.