Nagytétény Száraz-Rudnyánszky-kastély

Nagytétény Száraz-Rudnyánszky-kastély

A nagytétényi, Rudnyánszky-kastély Budapest XII. kerületében található. Kastélyállományunk összképét tekintve a nagytétényi Rudnyánszky-kastély a Grassalkovich stílusú kastélyaink egyik legszebb példája. Falfestményekkel díszített belső terei méltó keretet biztosítanak a benne elhelyezett kastélymúzeumnak.

 

Az épületet a korábbi kastély egyes részeit felhasználva Rudnyánszky József és felesége, Száraz Júlia emeltette, részben a királyi téglaégetőből származó, a budai palota építéséhez gyártott téglákból.

A Grassalkovich stílusú kastélyok közé sorolt épület 1751-ben már lakható, de csak 1778-ra készült el teljesen a gödöllöi kastély mintájára építtetett U alaprajzú új épület. A Grassalkovich stílust tükrözi a főbejárati homlokzat dísze, az oszlopokon nyugvó, hullámos vonalvezetésű, fonatos mellvédű, pompás erkély és a méltóság jelzéseként használt kupolát idéző manzárdtetőzet.

Dugonics András 1766-ban írott verse megemlékezik a kertben álló, antik isteneket ábrázoló szobrokról. A helyiségek némelyikében 1780 körül készült, idilli jeleneteket ábrázoló falfestmények láthatók.

Rudnyánszkyné Száraz Júlia halála után a kastély egy részét a rokon Szentgyörgyi Horváth Zsigmond testőr, udvari tanácsos, királyi asztalnok örökölte, aki szabadkőműves páholyának összejövetelei céljára itt templomot alakított ki, amely feltehetőleg az első emelet „hét szabad művészet” ábrázolással díszített helyisége volt.

A család grófi rangra emelkedve a Hugonnay nevet kapta. A kastély falai között született 1847-ben az első magyar orvosnő, Hugonnay Vilma. Az épület másik része örökségként Stephanie Heuze-re szállt, aki megalapította a ma is a kastélyban működő Habilitációs Intézet elődjének tekinthető Vincés Nővérek Árvaházát.