Darts

Mitől ilyen népszerűek a Darts versenyek?

Évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a darts, mint sportág. Mára már a magyar sportrajongókat is meggyőzték a sportág legkiválóbb képviselői. Évente rendezik meg a Magyar Darts Gálát, de már a PDC, azaz a Profi Darts Szövetség is szervezett tornát Budapesten. Jelen cikkünkben most annak fogunk utánajárni, hogy miben is rejlik a darts sikere, mitől szeretik ennyien, már-már rajongásszerűen.

Mi a fő okokat a játékmenetben, a legrangosabb darts események hangulatában, és a játék szabályrendszerében találtuk, hiszen ez egy izgalmas játék, amiben a legapróbb váratlan húzás alapjaiban változtathatja meg a párharc egész addigi képét. A szabályokat megérteni egyszerű, de játszani már irtó nehéz, a hangulat miatt viszont mindig megéri. Ezért ilyen népszerű sport a darts, nézzük hát!

Izgalmas – Gyors, pörgős, fordulatos mérkőzések egész hada vár ránk

A darts rajongóinak nem kell ezt magyarázni, de aki focin szocializálódott, annak egy 2-3 gólos hátrány gyakran már ledolgozhatatlannak tűnk. Sok sportrajongó nézi meg a darts döntők, elődöntők első két szettjét, aztán 3-0-ás hátrányban ki is kapcsolják, mert itt már úgysem történik semmi, vége a meccsnek, sima, eldőlt.

Aztán jön egy jobb kör, ami az egész mérkőzés képét alapjaiban változtatja meg, és már csak lehet nézni a meccs végén a 7-4-es fordítást. Ez persze csak egy példa, de gyakran előfordul a legrangosabb darts versenyeken, hogy eldőltnek tűnő mérkőzéseken esik össze a nyertesnek tűnő fél, és szedi össze magát a vesztesnek hitt versenyző. Ez egy ilyen sportág, szó szerint nüanszok és milliméterek döntenek, fejben nagyon ott kell lenni.

Egyszerű – Tényleg bárki játszhatja

Nincs másra szükség, csak pár hegyes nyílra, meg egy táblára. Esetleg egy fal sem árt, amire felrögzíted a táblát, de innentől már tényleg csak rád van szükség, meg a pontos dobásaidra. A szabály is egyszerű, dobálj és vond ki a megadott számból. A hivatalos versenyeeken ez leggyakrabban 501, de persze ez az egyedi tornák szabályrendszerétől függően eltérő lehet.

Bonyolult – Amilyen egyszerű, olyan bonyolult is tud lenni

Főleg, ha nem matematikus a végzettséged. Na jó, logaritmust azért nem kell számítani, de a játékmenet hihetetlen sebességgel robog előre folyamatosan, neked pedig álmodból felkelve is fújnod kell, hogy mennyi 501-ből 17*3, vagy épp 319-ből 13*2, stb. Az 501 alatti kivonásokat, és az 1-20 közötti szorzótáblát oda-vissza fújni kell, különben esélyed sem lesz fejben lekövetni az eseményeket. Ez pedig nem könnyű, rengeteg gyakorlás szükséges ahhoz, hogy követni tudd, hány pontra is van szükséged, hogy kiszállhass.

Elképesztő nehéz – A szabályokat már ismered, már csak játszani kell

Persze játszani bárki tud. Már mondtuk: tábla, nyilak, fal. Ennyi kell hozzá, és már játszhatsz is. Azonban ahhoz, hogy egy picit is komolyabb szintre juss, már rengeteg gyakorlás is kell, Több ezer óra, és még lehet, hogy akkor sem fogsz tudni rendesen kiszállózni. A táblán ugyanis szó szerint mm-ek döntenek, neked pedig egyszerűen tűpontosnak kell lenned, különben elvérzel.

Hangulatos – A sportesemény, ahol még a vesztes fél rajongói is örömmámorban úsznak

Aki volt már bármilyen darts eseményen, vagy akár csak tévén keresztül látott már ilyet, annak nem kell ecsetelni. A sört úgy osztogatják a nézőtéren, mint a cukorkát, talán ez is része annak, hogy miért is olyan a hangulat, amilyen. Beöltözött rajongók kiabálnak és énekelnek folyamatosan. Mndegy, kinek szurkolsz, ha a másik fél dob elképesztően, akkor őt is éljenzi mindenki egyszerre. Mindenki énekel, mindenki boldog, mindenki jól érzi magát és mindenki szurkol mindenkinek. Ilyet más sport talán nem is tud.

Darts fogadási ajánlatok – A tyúk és a tojás esete

Hiszen kérdés, melyik volt előbb: a darts fogadási ajánlatok, vagy a sportág népszerűségének berobbanása? A válasz mindegy is, hiszen a darts fanatikus szerelmesei egyszerre élvezhetik ki mindkettőt. Főleg a rangosabb események előtt és alatt, azaz a Darts VB-re és a Premier League mérkőzéseire vannak remek fogadási bónuszok, ingyenes fogadási ajánlatok, befizetési bónuszok és számos egyéb ajánlat. Ezek csak még tovább népszerűsítik a mára már amúgy is lassan legendás státuszba kerülő angol kocsmasportot.

Összefoglalás – Ebben rejlik a darts sikerének titka

Cikkünkben öt okot mutattunk be, amelyeknek köszönhetően a darts mára már egy egyszerű kocsmajátékból a világ egyik legnépszerűbb sportágává nőtte ki magát. Szerintünk a fő okok ezek közül a játékmenet izgalmaiban, a játékszabályok egyszerűségében ám azzal együtt járó bonyolultságában rejlenek, továbbá abban is, hogy bár játszani egyszerű, jól játszani iszonyat nehéz.

A népszerűség növekvése pedig mára már olyan méreteket öltött, hogy az már a magyar online sportfogadás oldalaknak is feltűnt. Ennek köszönhetően pedig rengeteg fogadási ajánlatban részesülhetnek a dartsra fogadó szerencsejátékosok. Szerintünk ezek ma a darts legnagyobb előnyei, illetve ezeknek köszönhetően vált ilyen népszerűvé. Te mit gondolsz minderről? Oszd meg véleményedet egy komment vagy egy üzenet formájában!