Milano

Milánói Dóm

Milánóban a Dóm tér középpontjában áll a gótikus stílusú templom, amelyet 1396-ban kezdtek el építeni.  Olaszország második legnagyobb templomának számít a római Szent Péter-bazilika mellett.

 A Milánói dóm az egész teret uralja, manapság a város legvonzóbb attrakciójának számít.

A város a korai időkben, már a rómaiak idején is fontos vallási központnak számított, az eredeti építményeket lebontották, és a helyükön kezdődött meg a dómépítése, amely 600 évig tartott, és a gótika egyik remekműveként tartják számon.

Milánói Dóm

A későbbi évszázadokban folyamatosan bővült a templom, közben a történelmi viharok közben több építkezési perióduson esett át. Számos főépítész terve alapján épült, az építéshez fehérmárványt használtak. A homlokzatára a stílusok keveréke jellemző: az alsó rész reneszánsz barokk, felső gótikus stílusú.  A z impozáns tornyai mellett több ezer szobor díszíti, legmagasabb tornyán a Guglia Maggiorén található Szűz Mária szobra. A templom főoltára melletti boltozaton megtekinthető a Krisztus keresztjéből származó ereklye, a Szent szög.

A dóm teteje

A dóm tetejére keskeny meredek csigalépcsőn (és lifttel) lehet felmenni, de megéri a fáradtságot, hiszen a csipkés tornyok között szédületes panoráma nyílik a városra.

Napjainkban a dóm koncerteknek is helyet ad. Zeneiskolája a középkortól fogva híres fiúkórusairól, orgonája pedig világszerte különlegességnek számít a hangzása miatt.

Milánói Dóm

Milánói Dóm megközelítése

  • Metró : M1 M3 metróvonal, Duomo megálló

Belépőjegy

Az online elővétel során a dómba a jegy felnőtteknek: 3,5€, – 6-11 éves korig: 2,50 €, és ingyenes 0-5 éves korig.

A Milánói Dómba lehetőség van kombinált belépőjegyet vásárolni, amely tartalmazza a belépőt, a lifttel való feljutást a dóm teraszára, a régészeti területre és a San Gottardo templomba való belépőt.

Javasolt a https://www.duomomilano.it/en/buy-tickets/ hivatalos honlapján előre online jegyet foglalni.

Nyitva tartás

08:00-19:00-ig, az utolsó belépés 18:00, a tetőre 09:00-19:00 óráig.