Megalochori

Megalochori

A festői Megalochori egyike a legszebb falvaknak Santorinin, a központjából bámulatos a kilátás a kalderára és a hírnevét megalapozó szőlőültetvényekre. Kiváló naplemente néző hely a kaldera szikláin álló Agios Nikolaos kápolna. Megalochori jelentős még az Elveszett Atlantisz Múzeumról, valamint a környékbeli pincészetekről.

Megalochori látnivalók

Megalochori Santorini délnyugati részén található, kevesebb, mint 10 km távolságra Fira-tól. Könnyű hozzáféréssel rendelkezik Emporio-hoz is és a déli fekvésű Vlychada Beach-hez, vagy az Akrotiri Kaldera Beach-hez.

Megalochori építészete és főtere

Megalochori egy része sík, szőlőültetvényekkel határolt, míg a nyugati fele a kaldera irányába terül el, ahol őskori településre utaló leleteket is feltártak.

Megalochori

A faluban tradicionális kükladikus házak, pompás kastélyok és kúriák találhatók. Ugyanakkor építészetének jellegzetessége a magas falakban, és tömör faajtó bejáratokban mutatkozik meg, amelyet a kalózok elleni védelem érdekében emeltek. Pompás neoklasszicista épületek és különleges tornyú templomok csodálhatók meg. Különösen az Agios Nikolaos kápolna érdekes, amely a kaldera szikláin áll, lenyűgöző kilátást és naplementét kínál. Központjában található egy tér, amely a falu szíve, és kedvelt a helyiek körében is, a kávézókban rendszeresen jönnek össze kártyázásra és tavli (blackgammon) partikra. A térről minden irányba spirálisan haladó macskaköves utcák futnak. A földrengést követően a település rendbetételére a helyi lakosok rengeteget áldoztak, hogy az épületek korábbi dicső, de egyben eredeti stílusát helyreállítsák.

Elveszett Atlantisz Múzeum

A Lost Atlantis Experience múzeumot 2019-ben alapították, minden korosztály számára lenyűgöző digitális, interaktív élményt nyújt.

Megalochori

Az elveszett Atlantisz mítosza és már Platón műveiben is szerepel, és ez az első múzeum, amelyet e köré emeltek. Interaktív videók mutatják be a sziget minószi történelmét, és a vulkánkitörés és a mítosz közötti kapcsolat bizonyítékait. Fénypontja a pusztulást szemléltető 9D élmény, ezt azonban csak 6 éven felüliek látogathatják.

Boutari pincészet

Megalochori számos pincészete közül érdemes külön említeni a Boutari pincészetét, amely elsőként nyitotta meg kapuit 1988-ban a széles nagyközönség számára. Különböző túrákon lehet részt venni: ültetvények, pincék bejárása, borkóstoló, és a borkészítés történetét szemléltető audiovizuális bemutató tekinthető meg.