Medulin

Medulin

Medulin az Isztriai-félszigeten található Horvátországban, Pula városától 13 kilométerre délre. Medulin a Medulin-Riviéra központja. A városka anno egy kis halászfalu volt az Adriai-tenger partján, de napjainkban már népszerű turista célpont.

Medulin történelme

Hasonlóan számos isztriai városhoz, Medulin történelme is az ősidőkbe nyúlik vissza. Az itt történt ásatások során római korig visszanyúló tárgyakat, épület maradványokat találtak. Medulin először 1150 körül lett említve írásos formában, Mutiliano, Metilino, Mutilla néven. Volt egy időszak, amikor a város elhagyatottá vált a háborúk és a fertőzések alatt. Napjainkban a városban megközelítőleg 2000 ember lakik.

Medulin

A nagy archeológiai római komplexum Vižula, ami a Vrčevan-dombon(Szent Péter dombja) kapott helyet, ami Medulin-nál található. Vizula számos történelmi építménynek ad adott helyet az évezredek alatt és a környék egyik legértékesebb helyszínévé nyilvánították. Az ősi sírok és a római villák maradványai tökéletes helyszínt kínálnak a történelem szerelmesei számára.

Medulin strandjai

Medulin leghíresebb strandja a Bijeca. Az egy kilométeres homokos tengerpart ideális gyerekek és felnőttek számára is. A strandon lehetséges székeket és napernyőket bérelni, van vízi csúszda, és strandlabdázási lehetőség is. Számos fa kínál árnyékot a tikkasztóbb napsütésben.

Egy másik ismert strandja a városnak a Skrape, ami a helyiek között népszerűbb inkább. Egy picit sziklás, ami a napozáshoz tökéletes, viszont a víz tisztább, mint a homokosabb területeken. A tenger alja itt inkább kavicsos.

Medulin

A Belvedere strand alig 500 méteres partszakaszon kapott helyet. Ettől függetlenül jól felszerelt, tusolóval, ingyenes wifivel, vizimentőkkel, 200 napággyal, 30 dupla napággyal és napernyővel várja a látogatókat.

Medulin kempingezés

Medulin csak két kemping résszel rendelkezik, viszont több kemping is található a környéken, mint Premantura és Banjole-n. Az egyik ismertebb a Kazela, ami egy két csillagos kemping, 2 kilométerre található a város központjától. 2 kilométeres kavicsos és köves tengerparttal rendelkezik, nem mellesleg mesés rálátást biztosít a Medulin-szigetekre és a Kamenjak-fokra. A terület egyik része nudista területnek lett nyilvánítva.

Medulin

Medulin látnivalók

Medulin történelmi és kulturális szemszögből is érdekes lehet az ide látogatók számára, hiszen itt található Vizula, a római luxus villa maradványa, ami Augustus és Constantinus uralkodása alatt jelentős szerepet kapott a környék történelmében. Egy legenda is fűzik ehhez a helyhez. Constantine megölette a fiát Crispus Ceasar-t, mivel Fausta Flavia Maxima, Constantine második felesége azt állította, hogy a nevelt fia kikezdett vele. Miután a trónörököst megölették, Fausta fiai jogosan követelhették a trónt maguknak. Minden évben egy előadás látható Medulinban, ahol Crispus halálához kapcsolódó legendát elevenítik fel.

Pár 19. századbeli malom található Medulin partvonalánál. A Szent Ágnes templom egyedi az Isztrián, mivel két harangtornya van. 1893-ban épült és napjainkban számos koncertet tartanak a templomban nyaranta.

Medulin

Aki szereti a kézzel készült termékeket azok megtalálhatják a számításukat a városban, hiszen az itt élő emberek előszeretettel árulnak saját, kézzel készült termékeiket és ez a város hagyományaiba is beépült már.

Medulin és a hozzá tartozó Riviéra állítólag a legszebb biciklivonalat tartalmazza az Isztria területén. Aki inkább a golfozást preferálja, azok 1 kilométerre a várostól találhatnak egy karban tartott golfpályát. Emellett számos más pálya található Medulinban és a környékén is. Mivel strandokban sincs hiány, így rengeteg vízi sportot lehet kipróbálni, mint: szörfözés, vitorlázás, vízisí, jetski, kajakozás, snorkerezés… és még sok mást.

Egy napos túrák Medulinból

Számos túrán, kiránduláson vehetsz rész, ha nem csak a várossal szeretnél megismerkedni. A környéken található Pula, Brijuni Nemzeti Park és számos más isztriai város, mint Rovinj, Novigrad vagy akár Umag. Amennyiben hajós kirándulást részesítenéd előnyben, akkor tudom ajánlani a Medulin-öbölben való csónakázást.

Medulin

Éjszakai élet Medulin-ban

Mivel egy kisvárosról van szó, így természetesen találhatunk pár szórakoztatóipari épületet, bárokat, part melletti bárokat és a Imperial Disco-t. Amennyiben változatosabb esti szórakozásra vágynátok, akkor Pula lesz az ideális választás.

Medulin szállásBooking.com

Medulin megközelítése

Medulin Budapesttől 613 kilométerre(6 óra) található. Budapestről az M7-es autópályán lehet a leggyorsabban haladni, egészen Letenyéig. A horvát oldalon haladj Zágráb irányába az A4-esen. Ne menj be a fővárosba, hanem az elkerülőn hajts fel az A1-es autópályára. Karlovac után az A6-os autópálya lesz a megfelelő választás, mivel az halad az Isztriai-félsziget irányába. Az A6-os autópályának Rijeka városánál lesz vége. Haladj tovább Rijeka felé egészen addig, míg meg nem pillantjuk a Pula irányát jelző táblákat és az A8-as autópályát . Egy körforgalomnál véget ér az A8-as pálya és innentől kezdve az A9-es vonalát kell követni, ami egészen Puláig visz minket. Pulától pedig alig 6 kilométert kell megtenni, hogy láthassuk Medulin városát.

Medulin

Medulin időjárás

Medulin a kis part menti település az Isztriai-félszigeten, így mediterrán éghajlattal rendelkezik. Az átlagos hőmérséklet Júliusban 29 ° C, míg januárban 8° C. A tenger vízhőmérséklete a nyári hónapokban 21-24 ° C között mozog. Az esős napok száma a nyár folyamán alig éri el az 5-öt, így mondanom sem kell, hogy nehéz olyan nyaralásba belefutni, mikor végig esne az eső.