Makrygialos

Makrygialos

Makrigialos az Olympusi Riviérán található, Görögországban. A helyet nem igazán ismerik a magyar turisták, viszont azért itt-ott olvashatunk róla pár hasznos dolgot. Thesszaloniki-től 50 km-re helyezkedik el, közel Paralia üdülőfaluhoz. A hely meglehetősen nyugodt, így elsősorban pihenni vágyó emberek számára ajánljuk ezt a remek elhelyezkedésű halászfalucskát, ami elsősorban a turizmusból él, viszont másodlagosan komoly figyelmet szentel a halászatra és a kagylótenyésztésre. Érdekességképpen meg lehet említeni, hogy dohány-, gyapot- és kiviültetvényeket is láthatunk a város közelében, amely itt ezen a tengerparti vidéken meglepő lehet egyesek számára, viszont a helyi lakosok biztosra mennek és nem csak az idegenforgalomból próbálnak megélni.

Makrygialos

Ahogy megszokott az Olümposz partszakaszon a víz meglehetősen tiszta és lassan mélyülő vize ideális gyerekes családok számára is. Mondanom sem kell, hogy a vízpart itt is kiérdemelte a kék zászlót, amely azt jelenti, hogy a víz és a környék is kiemelkedő minőséggel rendelkezik.

A kagylótelepek miatt pár öbölben kissé zavaros a víz, viszont ettől függetlenül még fürdésre alkalmas. A mesés homokos tengerpartról itt is zenghetnénk ódákat, ahogy Nei Pori, vagy Platamonasnál tettük, viszont tény, ami tény panaszra sehol sem lehet okunk.

Minden pénteken nagy piac van Makrigialosban, ahol zöldségeket, halat, gyümölcsöt és számos ruha típust vásárolhatunk magunknak. Természetesen a közeli falukban is vannak piacok, viszont hasonló felhozatallal rendelkeznek, méretük azonban változó. A piac a falu központjában található. A központban egy hatalmas templom és egy hatalmas tér teszi gazdagabbá a környéket. Itt látható a régi vasútállomás épülete is, amely már jó pár éve csak a falu látványosságait bővíti, mivel már jó pár éve nem üzemel. A főtéren egymást váltják a gusztábbnál-gusztább gyümölcs-, húsboltok és pékségek, de természetesen a szuvenír boltokat sem lehet kihagyni a felsorolásból.

Makrygialos

Ahogy eljön az este, úgy tódulnak ki a görögök és a turisták a falu sétáló utcájára, ahol megkezdődik az igazi görög élet. A nyári esték remek hangulatban telnek Makrygialoson, hiszen rengeteg taverna, kávézó, bár és 2 disco a Dali és a Sand Bar vár téged, hogy szórakozhass egy nagyot a görög és a nemzetközi slágerek kíséretében.

A pékségekben megtalálhatod a mesés mediterrán ízeket és különlegességeket is. Ilyen például a helyben sütött görög kenyértől kezdve, a spenót-fetával töltött pitákon át, egészen a mézes süteményekig. Ha viszont más specialitásokra vágyunk, mint muszaka, fasolada, gemista vagy akár a  retziina(a fenyőgyantával ízesített fehérbor), akkor sem kell csalódnod.

A falu méretei miatt könnyen bejárható gyalog is, viszont, hogy ha a környéket is be szeretnéd barangolni, akkor remek lehetőséget biztosíthat számodra a Quad vagy a kis robogó, melyet több helyen tudsz bérelni a faluban. A közeli vidék felfedezéséhez a quad remek lehet, hiszen azért nem minden aszfaltból áll és találhatunk magunk számára emlékezetes pillanatokat is a földes terepen is, nem csak a vízpartnál.

Makrygialos

Makrygialos látnivalók

A falu közelében(2 km) egy sólepárló található, amely a turisták egyik kiemelt látványossága a környéken.  Hatalmas hófehér dombokat már a helyhez közeledve észrevehetjük, viszont csak akkor érezhetjük át a hely elragadó egyedi varázsát, mikor már élvezzük az itt igénybe vehető szolgáltatásokat. A jótékony sós levegő mellett iszap pakolásban is részünk lehet. A sólepárlónál remek a víz és említésre méltóan sok kagylót lehet itt találni. Ha mozgásszervi panaszaid vannak, akkor egy kis iszap pakolás remek lehet számodra, sőt az itt található tengeri szivaccsal akár le is kaparhatod magadról a sok iszapot, mely felpakolása sok remek pillanatot jelenthet számodra. A tengeri sókristály remek gyógyír cellulitis ellen. A sólepárló mellett található egy flamingó telep is, melyet mindenképpen érdemes megnézni, hiszen megtekintheted ezeket a mesés állatokat a természetes élőhelyükön.

Sokan szeretik kiemelni a többi látnivaló közül a Pydna-i romokat, ahol még mindig tartanak az ásatások, és Nagy Sándor egyik csatájához fűzhető a helyszín. Másik tipikus turista célpont a Louloudies archeologiai park, ahol egy püspöki építmény maradványait láthatjuk. Természetesen a közelben található Olymposz hegy is kínál számunkra érdekes területeket, mint Dion vagy akár Litohoro.  Északnyugatra található Edessa városa, ahol Görögország egyik legnagyobb vízesését tekinthetjük meg, amely vize megközelítőleg 70 méter magasról zúdul a mélybe.
Dion

Makrigialos időjárás

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  14  15 17 20 24 28 30 30 28 24 19 16  
Legalacsonyabb  6  6 8 10 14 18 20 20 18 14 10 8